Dierenverzorgers in Bellewaerde verrast door tweede kuiken tussen flamingo’s: “Dit keer lieten we de natuur haar gang gaan”

Het kuiken kwam op natuurlijke wijze ter wereld. © TP
Redactie KW

Verrassing in Bellewaerde. Na meer dan 20 jaar lukte het vorige maand om een flamingokuiken ter wereld te brengen met hulp van een broedmachine en dierenverzorgers. Nu is er plots een tweede kuiken. “Maar dit is puur natuur.”

“Kijk! Een babyflamingo!” Jonge en oudere bezoekers ontdekken vrijdag een donzig grijs kuikentje tussen de wit-roze flamingo’s op het eiland van de ‘Jungle Mission’, een bootjestocht door de jungle van het Ieperse Bellewaerde Park.

Ook de dierenverzorgers waren verrast toen ze ’s morgens het pluizig kuiken opmerkten. “We wisten niet dat er nog een ei bevrucht was. Dit is honderd procent natuurbroed, een verrassing”, zegt curator Pieter Vercruysse. Een nieuwe mijlpaal voor het park dat na meer dan twintig jaar zonder flamingokuiken weer eigen kweek ambieert.

Broedmachine

De kolonie van 41 vogels kreeg er de voorbije twee maand in totaal drie kuikens bij. Voor de eerste twee kuikens werd een broedmachine ingezet. “Er is een grote kans dat eieren per ongeluk uit het nest geduwd worden door de ouders of andere flamingo’s. Zo zien we dat er af en toe valse eieren in het water vallen”, aldus hoofddierenverzorger Massimo Snoeck.

“In onze broedmachine kan er weinig gebeuren: de kans op een geslaagd broedgeval is er zeer groot.”

Fopei

Het eerste kuiken werd uitgebroed in de broedmachine en teruggeplaatst in een van de nesten, waar een fopei lag. Maar dat beestje haalde het niet. “De ouders hebben er niet goed voor gezorgd. Op zich niet abnormaal, want het was hun eerste nest”, stelt Massimo.

Het park probeerde een andere aanpak: een tweede bevrucht ei werd tijdig uit de broedmachine gehaald, zodat de flamingo’s het zelf nog konden uitbroeden. “Dat bleek de juiste manier: de ouders konden zich beter voorbereiden en het kuiken groeit goed.”

Naam?

Om dit succesvol primeurkuiken niet te verstoren, liet het park de nesten en eventuele nieuwe eieren met rust. “We wisten niet of ze bevrucht waren en lieten de natuur haar gang gaan. Nu hebben we plots een tweede gezond kuiken.”

De kolonie lijkt vertrokken om na meer dan 20 jaar weer zelfstandig voor een eigen nageslacht te zorgen. “We hadden dit jaar uit het niets meer dan dertig eieren en de flamingo’s hebben er heel wat van geleerd. Dat belooft voor volgend jaar.”

Grote dieren zoals de leeuwen en giraffen krijgen in Bellewaerde een naam. “Ook deze kleine flamingo’s zullen we een naam geven. De medewerkers leggen een namenlijst aan en daaruit wordt binnenkort een keuze gemaakt.”

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier