Burgemeesters reageren nadat strandgangers duizenden liters afval achterlaten op de stranden van Oostende en Blankenberge: “Daar word ik kwaad van”

Een video op sociale media toonde hoeveel afval er maandagavond op het strand van Oostende achterbleef. © Facebook

De burgemeesters van Blankenberge en Oostende reageren verbolgen op het afval dat maandag is achtergebleven op de stranden na de zonnige topdag aan zee. Op sociale media doken tal van beelden op van stranden bezaaid met afval. Strandgangers hadden het afval achtergelaten. “Wij doen alles om het hier proper te houden, maar de mensen hebben geen respect voor onze natuur”, klinkt het.

De zomerse temperaturen lokten maandag een massa volk naar de kust. Maandagavond bleek echter dat heel wat strandgangers hun afval hadden achtergelaten op het strand. Vooral in de drukke badplaatsen zoals Oostende en Blankenberge bleef er veel afval liggen. Dat tot grote frustratie van de burgemeesters. “Wij doen er alles aan om ons strand proper te houden, maar er is een gebrek aan respect voor onze natuur. Wij plaatsen extra vuilbakken, wij zetten extra volk in om op te ruimen en nog laten strandgangers hun afval achter. Daar word ik kwaad van”, zegt waarnemend burgemeester Kurt Claeys (Open VLD) van Oostende.

De vzw Proper Strandlopers ruimt met tal van vrijwilligers afval van het strand van Oostende. Maandagavond raapten ze maar liefst 4.000 liter afval op. “Een absoluut record. Nooit eerder haalden we zo veel afval op”, zegt Tim Corbusier van Proper Strandlopers.

Ook in Blankenberge bleef er een pak afval achter op het strand. “In de zomer gaan onze mensen twee keer per dag rond voor de vuilbakken. Gisteren was het natuurlijk een topdag qua toeristen en dat zijn piekmomenten. De strandgangers leren het maar niet, of ze willen het niet leren”, zegt burgemeester Björn Prasse (Open VLD). “Ik kan begrijpen dat sommige vuilbakken vol zijn, maar op de dijk staan er voldoende afvalcontainers om vuilnis in te deponeren. Het enige wat wij nog kunnen doen, is meer controles laten uitvoeren op sluikstorten. Wie daar een boete voor krijgt, zal misschien geen afval meer achterlaten naast de vuilbakken of op het strand.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier