Natuur en Bos wil toch kappen in Vagevuurbos, actiecomité Bescherm Bomen en Natuur vecht terug

Olaf Verhaeghe

Het Agentschap Natuur en Bos wil zo’n 50 hectare van het Vagevuurbos op de grens van Wingene met Beernem kappen en uitdunnen. Op die manier wil Natuur en Bos de natuur kwaliteitsvoller maken. Maar die kap is niet naar de zin van actiecomité Bescherm Bomen en Natuur. Zij plannen om een gerechtsdeurwaarder mee te nemen naar het Vagevuurbos om de werken alsnog tegen te houden.

Het Agentschap Natuur en Bos wil al langer een stuk van het Vagevuurbos op de grens van Wingene met Beernem uitdunnen. Door zeer gericht bomen weg te nemen ten voordele van andere wil ANB meer licht creëren in het bos. In de initiële plannen ging het om zo’n 11.000 bomen, maar dat was allerminst naar de zin van buurtbewoners en enkele actiegroepen. Zij slaagden er in 2019 in om de kap met enkele duizenden bomen te reduceren.

Arts Christophe Depamelaere en Ivan De Clerck van de Brugse vzw Bescherm Bomen en Natuur gingen echter nog een stapje verder. Zij stapten naar de Raad van State en werden in het gelijk gesteld: per perceel waar gekapt zou worden, zou een dwangsom van 50.000 euro betaald moeten worden. Aangezien het om 22 percelen gaat, zou het bedrag kunnen oplopen tot zo’n 1,1 miljoen euro.

35 hectare minder

Een kleine twee jaar later stelt Natuur en Bos toch te kunnen doorzetten met het rooien van de bomen. De plannen werden bijgesteld tot zo’n 50 hectare, goed voor ongeveer 6.000 bomen. De kap zelf zou op maandag 18 januari moeten beginnen. “Wij hebben geluisterd naar de bezwaren van de actievoerders en 35 hectare bos uit de werken gehaald”, klinkt het bij Natuur en Bos. “Concreet zullen de dunningen zich beperken tot de meest monotone, soortenarme stukken bos. Er is nu op sommige plaatsen te weinig lichtinval en de naalden en bladeren zorgen voor een zure grond waar inheemse planten moeilijk kunnen kiemen.”

Het gekapte hout zal worden verwerkt in meubels of bouwmaterialen, volgens Natuur en Bos een ideale bestemming. “Een beperkt aantal bomen wordt door Natuur en Bos zélf geveld en te koop gesteld op het jaarlijkse Vlaamse houtpark. Daar komen kunstenaars, handelaars in trappen en wijn kwaliteitsvol hout kopen. De rest komt in handen van de externe exploitant die het hoogste bod leverde tijdens de openbare verkoop”, aldus Natuur en Bos nog.

Gerechtsdeurwaarder

Net dat laatste stuit de vzw Bescherm Bomen en Natuur fel tegen de borst. Zij zien de verkoop van het gekapte hout als ‘een uitverkoop van de Vlaamse groene long’. “De Raad van State heeft twee jaar geleden de kapmachtiging geschorst. Dat Natuur en Bos toch doorzet, puur omwille van de opbrengsten van het hout, is niet te begrijpen”, stelt Ivan De Clerck. “Uit alle gegevens blijkt dat, behalve die 27 bewust geselecteerde bomen, al de gekapte bomen in één ruk naar China zullen worden verscheept.”

Bovendien vindt de actiegroep dat de huidige plannen nog altijd veel te ruim zijn. “Natuur en Bos stelt de kap voor als een sprookje, maar er zullen nog altijd 6.000 bomen verdwijnen. Daar kunnen wij niet mee akkoord gaan”, aldus De Clerck nog. “Het gaat ons in eerste instantie om het natuurbehoud.”

Vandaag nog stuurt de advocaat van vzw Bescherm Bomen en Natuur via hun advocaat een dagvaarding naar de administrateur-generaal van het Agentschap Natuur en Bos, in de hoop de start van de werken nog tegen te houden of de plannen zelfs volledig af te blazen. “Maar wij zijn ook op ons hoede voor maandag. In dat opzicht hebben we een gerechtsdeurwaarder gecontacteerd en indien nodig zal er effectief worden ingegrepen. De werken zullen we stilleggen. Neen, als het van ons afhangt, zal er komende maandag geen enkele boom in het Vagevuurbos gekapt worden”, besluit Ivan De Clerck.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier