Aanplanting nieuw speelbos bij jeugdcentrum in Moorslede van start

Pieter Bekaert, Mark Reynaert, Danny Vandenbussche, Rik Decraemere en schepen Jurgen Deceuninck. (foto JS)©jan_stragier Jan Stragier
Pieter Bekaert, Mark Reynaert, Danny Vandenbussche, Rik Decraemere en schepen Jurgen Deceuninck. (foto JS)©jan_stragier Jan Stragier
Redactie KW

Nabij het Moorsleedse jeugdcentrum de 4Link is de aanplanting van het nieuwe speelbos gestart. Het zijn de mensen van de groendienst die de taak op zich nemen om de 4.000 bomen en planten een plaatsje te geven op de site tussen de voetbalvelden van SV Moorslede en de visput. “We hadden graag een plantactie georganiseerd en de verenigingen daarin betrokken. Maar door corona is dat niet mogelijk.”

Eind 2016 zette de gemeente de eerste stappen voor de realisatie van een speelbos in Moorslede. De gemeente verwierf inmiddels een groot perceel van 7.385 vierkante meter nabij het jeugdcentrum en ruilde daarvoor gronden met een landbouwer. Het voorbije jaar werden de eerste stappen gezet voor de vernieuwing van de omgeving rond het jeugdcentrum de 4Link.

“Enige tijd geleden realiseerden we een nieuwe parking langs de Molenstraat. We plaatsten ook containers waar de verschillende jeugdverenigingen die gebruik maken van de 4Link hun materiaal kunnen in opbergen. Dergelijke extra bergruimte bleek broodnodig”, aldus schepen van jeugd Jurgen Deceuninck (STERK).

Zeven hoge bomen

Een volgende fase in de ontwikkeling van de omgeving van het jeugdcentrum werd vorige week gestart. De site waar het speelbos komt, kreeg een omheining en de eerste paden werden aangelegd. Inmiddels is de groendienst van de gemeente ook gestart met de aanplanting van het speelbos. In totaal komen er op de site 4.000 bomen en planten. Het gaat zowel om hoge als lage beplanting.

“Zeven heel hoge bomen zullen onmiddellijk opvallen. Elke boom stelt een vereniging voor. Zij zijn als het ware de bewakers van het speelbos”, legt de schepen de keuze uit. De bomen en struiken worden aangeplant door de medewerkers van de Moorsleedse groendienst. Een plantactie of een evenement zoals bij de aanplanting van het speelbos in Dadizele enkele jaren geleden, komt er niet.

“We hadden heel graag iets dergelijks georganiseerd. In Dadizele bleek een dergelijk initiatief een schot in de roos. Ook hier gooit corona spijtig genoeg roet in het eten. We mogen echt geen risico’s nemen”, aldus de schepen. Hij beseft maar al te goed dat het nog enkele jaren wachten is vooraleer er een volwaardig speelbos in Moorslede zal zijn. “De verenigingen zullen binnenkort wellicht al kunnen gebruik maken van de site. De paadjes liggen er en ook op enkele graszones zal men kunnen ravotten. De zeven grote bomen zijn er, maar de andere bomen en struiken zullen toch nog even moeten groeien vooraleer we van een volwaardig speelbos mogen spreken. Inmiddels proberen we de bomen zo goed mogelijk te beschermen.”

Nieuwe fietsenstalling

Een nieuwe fase rond de verandering rond het jeugdcentrum staat al voor in maart op de agenda. Dan worden normaal de nieuwe fietsenstallingen voor de jongeren in het jeugdcentrum geïnstalleerd. “De nieuwe fietsenstalling zal plaats bieden voor zeventig fietsen”, aldus de schepen.

(BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier