200 struiken aangeplant in natuurgebied De Kleine Gavers

Natuurpunt Gaverstreke, de provincie West-Vlaanderen en de gemeente Deerlijk organiseerden een gezamenlijke plantactie in De Kleine Gavers. (foto DRD)
Redactie KW

In samenwerking met de provincie West-Vlaanderen en de gemeente Deerlijk hebben leden van Natuurpunt Gaverstreke een 200-tal bloeiende struiken aangeplant in De Kleine Gavers.

Eind 2022 kwamen de provincie, Natuurpunt en de gemeente tot een samenwerking voor de aankoop, de realisatie en het beheer van het project ‘Kleine Gavers’. De percelen, samen goed voor zowat 7 hectare, zijn gelegen tussen de gewestweg (N36), de Stationsstraat en de De Cassinastraat. Het gebied vormt een onderdeel van de Gavervallei die zich uitstrekt ten noorden van de E17.

Grondwatertafel

“In het gebied wordt maximaal ingezet op waterberging en -infiltratie dankzij een combinatie van een bufferbekken (bij overstromingen) en plas-drashooilanden”, verduidelijkt gedeputeerde voor Natuur, Milieu en Landschap Jurgen Vanlerberghe. “Het water wordt opgehouden door een nieuwe waterkering zodat de weiden kunnen dienen als een voedingsgebied voor onze grondwatertafel.”

“Zo ontstaan een meersenlandschap, zeg maar een waterrijk gebied. Een hele oppervlakte van de weilanden zal vaak bedekt zijn met enkele centimeters water, de ideale biotoop voor steltlopers zoals watersnippen, witgatjes, wintertalingen, grutto’s, tureluurs, kemphanen en zomertalingen.”

Runderen

“In De Kleine Gavers ligt het laagste punt van Deerlijk en dat is iets minder dan 13 meter boven de zeespiegel. Vandaag hebben we een mantelzoom aangeplant. Een struikzone die een overgang zal vormen tussen het bos enerzijds en het riet, grasland en moeras anderzijds. We plantten laagblijvende struiken zoals lisgustrum, hazelaar, meidoorn, sleedoorn, Gelderse roos en spork”, vertelt conservator Dirk Benoit.

“Tijdens de komende zomer wordt een omheining geplaatst rond de weilanden. In samenwerking met kinderboerderij Bokkeslot gaan we met Natuurpunt het gebied laten begrazen door runderen en jaarlijks maaien om te vermijden dat het dichtgroeit met elzen en wilgen.” (DRD)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier