17 hectare nieuw stadsgroen Vlasakker is gerealiseerd

De aanleg kwam er na een geslaagd inspraaktraject met omwonenden en belanghebbenden zoals Natuurpunt, KU Leuven Kulak en hogeschool VIVES © Kortrijk
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Het open gebied tussen de Etienne Sabbelaan, de Maandagweg, woonwijk Tarweveld-Klaverveld, hogeschool VIVES en KU Leuven Kulak vormt 17 hectare nieuw, volwaardig stadsgroen waar natuurontwikkeling, ontmoeting en beleving hand in hand gaan. De feestelijke opening vindt plaats op zaterdag 29 juni vanaf 14 uur.

“Vlasakker is meer dan een nieuw stadspark. Hier zie je echt de bouwshift in uitvoering. Deze gronden zijn eigenlijk bestemd om op te bouwen. Er bestonden plannen om er een wetenschapspark in te richten. Maar we kiezen er dus voor om de Vlasakker de groene long van ’t Hoge te maken. Het is ook een belangrijke schakel in onze ambitie om de onderwijsinstellingen op ‘t Hoge, zijnde VIVES en Kulak, maar ook Syntra, beter met elkaar te verbinden tot één grote campus, het ‘one campus’-model”, zegt Wout Maddens, schepen van Stadsvernieuwing.

6,6 ha akkerland werd omgezet naar nieuwe hoogwaardige natuur met natuurlijke gras- en hooilanden, bomenrijen en grachtstructuren. De eerder aangeplante bossen van onder andere het geboortebos, creëren dichte boszones. De bestaande vegetatie, struiken en bomen op de zuidelijke helft werd behouden, versterkt en uitgebreid. De beekvallei van de Pietje Patersbeek kreeg een natuurlijk herinrichting met verflauwde oevers om natte natuur alle kansen te geven. Er zijn 2.100 struiken en 65 bomen geplant.

Stadsgroen Vlasakker is een samensmelting van park en natuur, grasland en bos, water en groen
Stadsgroen Vlasakker is een samensmelting van park en natuur, grasland en bos, water en groen © Maarten Thorrez

Daarnaast werden ook de toegangspoorten tot Vlasakker vernieuwd, van waaruit meerdere nieuwe wandelpaden (in totaal bijna 2 km lang) vertrekken doorheen het volledige groengebied. Een centraal vlonderpad (een plankenweg) van bijna 100 meter lang leidt je naar verschillende uitzichtpunten met zitgelegenheid.

Opening met sneukeltocht op 29 juni

We openen dit nieuwe stukje groen met een lekkere sneukeltocht. Dankzij een recente zwerfvuilopruimactie op initiatief van Natuurpunt Kortrijk en in samenwerking met Refu Interim, de bewoners en het detentiehuis kan dit in een nette omgeving doorgaan. De officiële opening start aan de Vlasblomme om 14u (Etienne Sabbelaan 4 in Kortrijk). De wandeling kan je doorlopend starten tussen 14.30 en 16 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier