Na arrest Kortemarks stort komen PFOS-actiecomités samen op infoavond

In Kortemark hielden actiecomités Leefbaar Groot Kortemark en Climaxi deze week een infoavond. © TP
Redactie KW

De vernietiging van de vergunning voor de stortplek in Kortemark geeft PFOS-actiecomités nieuwe moed voor hun Vlaamse strijd. Dat bleek tijdens een recente infoavond met milieuadvocate Isabelle Larmuseau en kankerexpert Nick Van Larebeke.

De Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigde op 8 februari de recentste vergunning van het bedrijf Silvamo op de stortplek van Kortemark. In die gemeente hielden actiecomités Leefbaar Groot Kortemark en Climaxi deze week een infoavond.

Een deel van het publiek kwam van regio Kruisem, zoals arts Katrien Vandenbroucke (38). “Ik ben afkomstig van Waregem, bij de grens met Kruisem, en ben lid van Zaubeek Gezond, een vzw van omwonenden rond de voormalige stortplaats in de Meirestraat in Kruisem. Ik ben hier om de actiecomités te steunen en voor de interessante sprekers.”

Casus Kortemark

Onder hen kankerexpert Nick Van Larebeke en Isabelle Larmuseau, de milieuadvocate die de vernietiging van de Silvamo-vergunning had bepleit. “De casus Kortemark had veel potentie voor belangrijke precedentrechtspraak”, sprak de advocate. Ze was dan ook in de wolken met het arrest van 8 februari, dat ze doopte tot “het waterarrest”.

“Het is het eerste arrest binnen de Europese Unie, niet alleen Vlaanderen, dat een principe vestigt”, legde Larmuseau uit. “Volgens de Europese Kaderrichtlijn Water van 2000 moesten het oppervlaktewater en grondwater in de EU al in 2015 in goede toestand zijn. Deze deadline werd in Vlaanderen niet gehaald. Het recente waterarrest van Kortemark gaat in op het achteruitgangsverbod uit deze Kaderrichtlijn: het PFOS-gehalte ligt boven de milieukwaliteitsnorm, dus er mag niks meer bij.”

Een landmark, aldus Larmuseau. “Het betekent dat men overal in Vlaanderen een nullozing van PFOS kan eisen aan elk bedrijf. Burgers en actiecomités moeten wel waakzaam blijven, want de strijd is nog niet gewonnen.”

Bloedafnames

Katrien Vandenbroucke was een van de toehoorders die verschillende vragen stelden. “Ik wou nog wat meer informatie van professor Van Larebeke over de gezondheidseffecten, zodat ik onze omwonenden op de hoogte kan brengen. Tot een kilometer ver hebben wij heel hoge PFOS-waarden gemeten bij de bevolking rond ons stort. Als arts hielp ik mee aan de bloedafnames. De resultaten waren ontluisterend en liggen in de lijn van de omgeving van 3M Zwijndrecht.”

De arts sloot de avond af met een oproep. “In Kortemark is de stortplek nog actief, in Kruisem zitten we opgezadeld met een historisch stort. Er werd nooit gesaneerd, wel gebouwd. Het was zogezegd niet gevaarlijk, maar alles wat kon mislopen is misgelopen, ondanks inspanningen van mensen in het verleden. Via de Zaubeek gaat de ernstige vervuiling kilometers ver tot in de Leie. Blijf strijden, ook al is het een werk van heel lange adem.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier