Nadat het MPI De Zandkorrel uit Eernegem twee jaar geleden zijn eerste Groene Vlag binnenhaalde, mocht het vorige week vrijdag opnieuw de Groene Vlag hijsen. De Groene Vlag is een internationaal kwaliteitslabel voor duurzame scholen.
Het MPI De Zandkorrel draagt duurzaam leven hoog in het vaandel en pakt daar op regelmatige basis mee uit. Enkele jaren geleden stelde het zich al tot doel het label van een Eco-School te halen. Daarvoor maakte het toen een plan op met concrete actiepunten voor de komende jaren. Dat resulteerde twee jaar geleden in het behalen van een eerste Groene Vlag. De Groene Vlag is een internationaal kwaliteitslabel van de Foundation for Environmental Education (FEE) voor duurzame scholen.
Zeven criteria
Wereldwijd werden al meer dan 56.000 Groene Vlaggen uitgereikt aan scholen uit 70 landen. Vlaamse scholen die de Groene Vlag behalen, mogen zich gedurende drie schooljaren Eco-School noemen. Om die titel te mogen dragen, moeten scholen voldoen aan zeven internationaal erkende criteria die nauwgezet geëvalueerd worden.
“Op vrijdag 22 oktober hebben we met de hele school voor de tweede keer een Groene Vlag gehesen”, vertelt coördinator Franky Douvere. “Voor de hele school is het de kroon op het werk van twee jaar intensieve MOS-werking (Milieuzorg Op School).”
Burgerschap
MOS, een samenwerking van het departement Omgeving – met onder andere de vijf Vlaamse provincies – honoreert Vlaamse scholen met een Groene Vlag, die gedurende twee jaar milieudoelstellingen halen volgens de zeven succesfactoren van Eco-schools. Die criteria zijn de zorg voor een breed draagvlak waarbij het hele schoolteam betrokken is, het in kaart brengen van de beginsituatie en formuleren van doelstellingen, de opmaak van een actieplan, het meten en evalueren van de vooruitgang, de zorg voor milieueducatie in zoveel mogelijk leervakken, het kenbaar maken van je milieuwerking naar de buitenwereld toe en op creatieve wijze laten zien met een eco-code wat je school voor duurzaamheid doet.
“Zo’n inspanning loopt over meerdere jaren. De voorbije maanden, zelfs in coronatijd, bleven we niet stilzitten en trokken we de kaart van ‘burgerschap’ en hebben we een aantal projecten op poten gezet samen met het met woon-zorgcentrum St.-Anna. Ook werd ingezet op wat we hier Misieminder noemen. Daarmee willen onze leerlingen leren bewust omgaan met consumeren. Consuminderen is daarbij de boodschap. Die tweede vlag is dus een bekroning van vele jaren inzet voor het milieu. Het is iets waar we met zijn allen, kinderen, ouders en leerkrachten terecht fier op mogen zijn”, besluit Franky Douvere. (RI)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier