Lichterveldse oppositie heeft lof, maar ook bedenkingen bij nieuw klimaatplan

"Er is een hoge betrokkenheid vanuit Lichtervelde, onder meer via de Klimaattafels", stelt schepen Steven Bogaert. © Foto Kurt
Bram Vanlerberghe

Maandag werd tijdens de gemeenteraadszitting het klimaatplan 2030 voorgelegd ter goedkeuring. Door de ondertekening van het Burgemeestersconvenant engageert Lichtervelde zich samen met Ingelmunster, Meulebeke, Ruiselede, Tielt en Wingene binnen het Klimaatoverleg Midwest om tegen 2030 een gezamenlijke CO2-reductie van minstens 40 procent te realiseren.

Dit wil het doen door in te zetten op energie-efficiëntie en het gebruik van duurzame energiebronnen en haar veerkracht te verhogen door zich aan te passen aan de gevolgen van de klimaatverandering.

Het Burgemeestersconvenant werd op 28 mei 2018 ondertekend en binnen de twee jaar na die ondertekening wordt verwacht dat de groep van gemeenten een duurzaam energie- en klimaatactieplan opmaakt, waarbij op verschillende domeinen een CO2-reductie gerealiseerd dient te worden. De West-Vlaamse Intercommunale (WVI) selecteerde de groep van Klimaatoverleg Midwest als pilootregio. De verschillende individuele acties in Lichtervelde worden opgevolgd vanuit de milieuraad. “Er is een hoge betrokkenheid vanuit Lichtervelde, onder meer via de Klimaattafels”, liet schepen van Klimaat en Leefmilieu Steven Bogaert optekenen. “Er zullen zowel regionale acties (samenwerkingen tussen minstens twee gemeenten) als dynamische individuele acties worden opgemaakt. Per gemeente is er een interne werkgroep die opvolgt en de regionale opvolging gebeurt door een kernteam.”

Sterke analyse

Oppositiepartijen SOMM en N-VA loofden de sterke analyse van het document, maar hadden zo hun bedenkingen. Beide fracties pleitten voor meer durf. “Zeker als er centen en politieke durf mee gemoeid zijn”, stelt N-VA-raadslid Sofie Steurbaut. “Er zijn zoveel nieuwe verkavelingen. Waarom gaan we niet voor een klimaatneutrale wijk nu we daar de kans toe hebben? Wordt er een projectleider aangesteld? Iemand die coördineert binnen een duidelijke afgebakende rol. Tenzij u dat zelf gaat doen?”

SOMM: “Een duurzaamheidsambtenaar is geen meeruitgave, maar een investering in het behalen van de broodnodige resultaten”

Johan Vandenbussche (SOMM):
Johan Vandenbussche (SOMM): “Er zijn 53 nieuwe acties en daarin zitten heel wat initiatieven die nog moeten uitgebouwd worden.”© Foto Kurt

SOMM had kort daarvoor de kat de bel aangebonden en wilde een amendement laten stemmen. Het groen-linkse alternatief pleit voor het aanwerven van een duurzaamheidsambtenaar die instaat voor de coördinatie van de uitvoering van de afgesproken acties. “Er zijn 53 nieuwe acties en daarin zitten heel wat initiatieven die nog moeten uitgebouwd worden”, weet SOMM-fractieleider Johan Vandenbussche.Nieuwe acties vereisen dan ook een versterkte personeelsinzet. Bovendien voorziet het plan ook in de permanente opvolging en monitoring van de resultaten. Ook dat vergt extra personeelsinzet. Dit amendement wil dan ook de aanwerving van een duurzaamheidsambtenaar mogelijk maken. De bruto personeelskost wordt hiervoor geraamd op 50.000 euro. Dit is geen meeruitgave, maar een investering in het behalen van de broodnodige resultaten die op zich ook een vermindering van uitgaven zullen betekenen. Zo is bijvoorbeeld het terugverdieneffect door het drukken van de energiekosten op zich al goed voor 15.000 euro op jaarbasis.”

Gerichte ondersteuning

Schepen Steven Bogaert erkende de aangehaalde punten. “Maar dat wil niet zeggen dat we meteen moeten overgaan tot het aanwerven van een voltijdse duurzaamheidsambtenaar. Waar nodig kunnen we wel gerichte extra ondersteuning inzetten, onder meer via stagiairs, extern personeel of intergemeentelijk personeel. Per dienst wordt thema per thema opgevolgd en ook het college zal dit op regelmatige basis nakijken.”

“Waarom gaan we niet voor een klimaatneutrale wijk nu we daar de kans toe hebben?”, vraagt N-VA-raadslid Sofie Steurbaut zich af.© Foto Kurt

Naast SOMM en N-VA keurde ook Open VLD het amendement goed. CD&V stemde tegen. Het klimaatplan werd door meerderheidspartij CD&V goedgekeurd, de oppositiepartijen onthielden zich.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier