Levend aangespoelde bruinvis overgebracht naar opvangcentrum in Nederland
Op het strand van Nieuwpoort is vrijdagavond een levende maar gewonde bruinvis aangespoeld. Het dier zou wellicht sterven zonder menselijke tussenkomst. De bruinvis is overgebracht naar een onderzoeks- en opvangcentrum nabij Goes in Nederland. “De kans dat dit mannetje het haalt is niet zo groot, maar laat het ons hopen”, zegt marien bioloog Jan Haelters.
Het waren natuurgids Luc David uit Nieuwpoort en strandjutter Aäron Fabrice de Kisangani uit Oostduinkerke die vrijdagavond bericht hadden gekregen over het aangespoelde dier. “We zijn onmiddellijk ter plaatse gaan kijken”, vertelt Luc. “We hielden het dier in een kelletje (een plas op het strand, red.) zodat het zou kunnen blijven ademen. Intussen verwittigden we marien bioloog Jan Haelters en de mensen van Boudewijn Seapark.”
Weinig overlevingskansen
“ Het dier heeft een zware virale of bacteriële infectie aan de borstvin ”, zegt marien bioloog Jan Haelters van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. “De dierenarts oordeelde dat het dier toch nog een kans op overleden heeft. Het immers niet stokoud en is niet mager. Ik schat de bruinvis, een mannetje van anderhalve meter lang, zo’n 3 jaar oud.” De mensen van Boudewijn Seapark brachten de bruinvis over naar een onderzoeks- en opvangcentrum in Goes in Nederland.
“In het centrum in Goes doen ze onderzoek naar de impact van geluiden op het gedrag van zeezoogdieren. Er is ook een aparte poel om gestrande dieren op te vangen en te doen aansterken. Als het dier echter niet begint te eten en te zwemmen binnen de twee dagen, is het ten dode opgeschreven. Bruinvissen zijn warmbloedig en moeten zich constant kunnen voeden om hun temperatuur op peil te houden. Laat ons hopen dat deze bruinvis het haalt”, besluit Jan Haelters. Dat een bruinvis aanspoelt op onze stranden is geen uitzonderlijk fenomeen. Dat ze levend aanspoelen gebeurt volgens de marien bioloog 1 à 2 keer per jaar. Overlevingskansen zijn erg klein.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier