Leeuwenkoning Nestor viert verjaardag met bloederige taart en zijn grootste fans: “We volgen hem al heel zijn leven”

Nestor viert zijn verjaardag met een taart. © TP
Redactie KW

Leeuwenkoning Nestor is jarig en hij heeft het geweten: het iconisch dier werd verrast met een bloederige taart en kreeg zijn grootste fans op bezoek. “Ook al zit hij nu hier, hij blijft onze Nestor.”

“Lang leve de Leeuwenkoning. En een mooiere kan je niet vinden: Bellewaerde heeft de jackpot gewonnen”, stelt de Antwerpse Tani Christiaens (49) donderdag. Ze geniet zichtbaar van de twaalfjarige Nestor, die zijn verjaardagstaart verorbert in het leeuwenverblijf van Bellewaerde. Het Ieperse park heeft sinds jaar en dag een mannetjesleeuw als logo en mascotte, maar zat zonder sinds het overlijden van het laatste mannetje Aru. Een half jaar geleden werd Nestor verhuisd van de Antwerpse ZOO naar Ieper.

Twee uur rijden

“Nestor blijft onze Nestor. Hij is bij ons geboren en ik mis hem”, vertelt Tani. “In de ZOO van Antwerpen heb ik zijn vader Victor goed gekend en ik ben opgegroeid met zijn grootvader Gerard. Ik heb er ook zijn zussen weten geboren worden. Ik kijk graag naar leeuwen en ik heb nog geen mooiere gezien dan Nestor. Ik bezocht hem wekelijks in de ZOO, twaalf jaar lang. En nu komen we naar Ieper om hem te zien, dat is een rit van ongeveer twee uur.”

Alpacawol

“Nestor is het icoon van het park en dat was hij voorheen ook in de Zoo van Antwerpen, waar hij een grote fanbase opgebouwde”, vertelt Massimo Snoeck, hoofddierenverzorger van Bellewaerde. “Nestor is een heel mooie leeuw, we zijn erg blij met zijn komst. Het was even moeilijk voor de fans toen hun mooie leeuw naar hier verhuisde, maar intussen komen ze geregeld naar ons park om Nestor te aanschouwen en beelden te maken. Een paar weken geleden werd de vraag gesteld of we iets wilden doen voor zijn verjaardag. We hebben een mooie taart gemaakt uit ingevroren bloed. We versierden de taart met kuikentjes, vlees en wat alpacawol, voor de geur.”

Stage

“Nestor peuzelt van zijn taart, hij geniet ervan. Wij ook”, zegt fan Ansie De Bie (47) uit het Oost-Vlaamse Kruisem. “De taart is een mooi unicum voor zijn twaalfde verjaardag. Hij heeft het getroffen hier.” Ansie staat toe te kijken met zoon Diego. “Hij wordt morgen zelf twaalf jaar en dan bezoekt hij zijn nieuwe school, waar hij een opleiding wil volgen tot dierenverzorger.”

“Ik ben grote fan van Nestor, al van zolang ik mij kan herinneren”, aldus Diego. “Het wordt een speciale eerste schooldag voor mij. Ik hoop later stage te lopen in het Bellewaerde Park. Misschien bij Nestor, wie weet.”

Welpen

“We volgen Nestor al heel lang, eigenlijk vanaf zijn geboorte”, pikt Ansie in. “Nu komen we bijna wekelijks naar hier om te zien hoe het met hem gaat. Iedereen had twijfels toen hij vertrok uit Antwerpen, maar hij doet het schitterend in dit park. Je ziet dat hij er op zijn gemak is, hij is zelfs wat aangekomen. Nestor is de mooiste leeuw die bestaat en hij heeft prachtige welpen. Als je die wil zien, moet je eens in Antwerpen gaan kijken.”

Fatale beet

Bellewaerde wil kweken met Nestor, maar een eerste kennismaking met de Tsjechische leeuwin Maya liep een vijftal maand geleden fataal af: hij beet haar dood. “Dat kan in het wild ook voorkomen”, relativeert Ansie. “En ook in andere zoos”, vult Tani aan. “Misschien had hij meer tijd nodig. Nestor is een heel speciale leeuw die moeilijk te koppelen valt, hij is erg kieskeurig.”

Bellewaerde neemt nu alle tijd om Numa, de zus van Maya, te laten kennismaken met Nestor. “Ze werd pas twee jaar, dat is nog te jong om te paren”, stelt Massimo. “We volgen het tempo van de leeuwen en zullen niks overhaasten. Ze kunnen mekaar zien tussen de tralies en sinds een paar weken brult Numa mee met Nestor, dat is zeker een goed teken. Het kan alleen maar positief evolueren.” (TP)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier