Slechts 195 sociale woningen in Brugge hebben zonnepanelen en dit op een bestand van 4.132 huizen. Dat is niet eens 5 procent of 1 op 20 woningen. Onaanvaardbaar en asociaal, vindt N-VA raadslid Ilse Coopman. Zij verwijt de sociale woonmaatschappijen ook laksheid want een unieke subsidiekans werd verkeken.
Op 31 december 2023 waren er 195 sociale huurwoningen in Brugge voorzien van zonnepaneelinstallaties. “Waar mogelijk worden bij nieuwbouwprojecten en grootschalige renovatieprojecten steeds zonnepanelen voorzien”, stelt burgemeester Dirk De fauw, als antwoord op een schriftelijke vraag van raadslid Geert Van Tieghem.
Kartuizerwijk
Zo werd het gehele project in Koolkerke, 26 nieuwe huurwoningen verhuurd vanaf maart dit jaar, uitgerust met zonnepanelen. Daarnaast worden bij het renovatieproject van 69 sociale huurwoningen in de Kartuizerwijk zonnepanelen voorzien. Verder worden ook de bestaande woonwijken aangepakt om waar mogelijk zonnepanelen te voorzien via het project ASTER. Op deze manier werden er vorig jaar 118 installaties geplaatst in de Sint-Pietersmolenwijk.
“Die 5 procent blijft echt nog veel te laag”, zegt raadslid Ilse Coopman. “Uitgerekend onze stadsgenoten die het sociaal en financieel moeilijk hebben, kunnen niet genieten van de voordelen van een energiezuinige woning. Dat levert hen vandaag een te hoge factuur op en zorgt voor een fikse hap uit hun bescheiden budget.”
Gemiste kans
“Hierop inzetten heeft nochtans voordelen voor iedereen. De bewoners zelf kunnen besparen, de woningmaatschappij verbetert haar patrimonium én het klimaat vaart er wel bij. Wij pleiten alvast voor een drastische, sociale en milieuvriendelijke aanpak. Niet met grote woorden maar met concrete daden.”
“Dit is bovendien een zwaar gemiste kans’, vervolgt Geert Van Tieghem. “Door het getalm en verzuim liep men veel voorziene subsidies mis. Ondertussen zijn die stopgezet. De sociale woonmaatschappijen, waar de oppositiepartijen geen vertegenwoordiging in hebben, grepen hierdoor naast de forse steunmaatregelen die de Vlaamse overheid aanbood.”
Leegstand
Een ander interessant cijfer, dat Geert Van Tieghem opvroeg, is de leegstand van sociale woniongen. Eind vorig jaar stonden er 260 sociale woningen gedurende meer dan drie maanden leeg in Brugge. Dat is 5,9 procent van het totale aantal sociale huurwoningen.
De redenen waren de volgende: 46 leeg in afwachting van sloop/verkoop, 186 leeg met werken in uitvoering en/of op te starten werken, 4 woningen leeg wegens geweigerde nalatenschappen en 24 woningen in toewijzing (leegstand door weigering kandidaten).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier