Na Brugge heeft ook Tielt voortaan een afdeling ‘Grootouders voor het Klimaat’: “Samen vechten voor de wereld van morgen”

De initiatiefnemers zijn Herman Duprez (72), Frans Thoen (68) en Henk Ide (65). © SV
Redactie KW

Dat lang niet alleen jongeren zich zorgen maken over het klimaat bewijzen de ‘Grootouders voor het Klimaat’. Die beweging, die in 2019 opgericht werd in de nasleep van de jongerenmarsen, heeft voortaan ook een Tieltse afdeling.

Na eerder in Limburg, Antwerpen, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen is er in Brugge ook al een afdeling en daar komt nu met Tielt een tweede West-Vlaamse groep bij. De initiatiefnemers zijn Herman Duprez (72), Frans Thoen (68) en Henk Ide (65).

Duprez is in Tielt voorzitter van Groen, al benadrukt het trio dat de beweging los staat van politiek en dat iedereen welkom is. “We willen samen vechten voor de wereld van morgen. Om onze kleinkinderen en achterkleinkinderen een leefbare wereld te geven”, zegt Frans. Hij heeft zelf zeven kleinkinderen. “De tijd dringt. Ik ben geen doemdenker, maar zoals het er nu naar uitziet is er binnen pakweg 300 jaar geen leven meer op onze planeet. En met halve maatregelen en enkele windmolens komen we er heus niet.”

“We vinden dat de klimaatproblematiek hier niet als zo urgent ervaren wordt, terwijl een doortastend beleid nochtans dringend nodig is”, gaat Herman verder. “Nog te veel mensen halen de schouders op als het over klimaatverandering gaat. We willen daarom druk uitoefenen op beleidsmakers, industrie en de banken, zodat ze een duurzamere samenleving opbouwen. Ook lokaal. Het nieuwe industriegebied van de WVI in Tielt bijvoorbeeld zou ons inziens volledig CO2-neutraal moeten zijn, maar daar lijkt helaas niemand over nagedacht te hebben.”

Boek

Het trio is van plan om in december mee te stappen in de nieuwe Klimaatmars, al wordt het eerste wapenfeit van de Tieltse Grootouders voor het Klimaat een lezing in het Vossenhol in het Gildhof op 26 september om 20 uur. Daar zal het recent uitgebrachte boek ‘De Tijd Dringt’ in de kijker gezet worden. Dat boek is het uithangbord van de Grootouders Voor het Klimaat en bevat (fictieve) brieven van grootouders aan hun kleinkinderen en aan wereldleiders. Twee briefschrijvers komen langs, samen met ‘low impact man’ Steven Vromman. De toegang is gratis. (SV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier