Sinds 22 maart loopt in Roeselare de Waterchallenge @home georganiseerd door Join for Water in samenwerking met ARhus en Stad Roeselare. Het opzet van de challenge is om gezinnen bewuster om te laten omgaan met water. Er zijn 35 deelnemers uit Roeselare.
Die gezinnen of alleenstaanden kregen twaalf weken lang elke week een andere uitdaging voorgeschoteld om duurzaam met water om te gaan. De uitdaging ging zowel over direct als indirect waterverbruik, de zogenaamde watervoetafdruk. De deelnemers kregen tal van inspiratie en ideeën via een (gesloten) facebookgroep en kunnen ervaringen met elkaar delen. Op het einde van het traject, in juni, worden de deelnemende gezinnen die het meeste opdrachten tot een goed einde brachten, beloond met een verrassing.
Diverse opdrachten
Marieke D’hoop (26) en Elise De Smet (25) zijn twee hartsvriendinnen die een woning delen in de Kokelaarstraat. Marieke is projectverantwoordelijke voor TUA West, een agentschap van de provincie West-Vlaanderen en ze zetelt ook in de raad van bestuur van ARhus. Elise is software engineer bij Actemium. Zij zijn één van de 32 deelnemende groepen.
“Wij proberen bewust bezig te zijn met het milieu”, begint Marieke. “We hebben hier op ons terras bijvoorbeeld een wormenbak om te composteren. Toen wij hoorden van de waterchallenge@home wilden we zeker deelnemen. Iedere maandag kregen we een opdracht die we zo goed mogelijk moesten vervullen.”
“Die opdrachten waren zeer divers”, neemt Elise over. “Dat ging van geen flessenwater drinken over een spaardoucheknop kopen en een wadi graven in je tuin tot een vegetarische waterarme maaltijd eten. Die opdrachten waren haalbaar en zorgden ervoor dat we ons goed bewust werden om zo spaarzaam met water om te gaan.”
“We moesten dan telkens een foto doorsturen van de volbrachte opdracht en wie best heeft gepresteerd, kan in de prijzen vallen. Zo zijn er bijvoorbeeld tickets van de zwemparadijzen Sportoase te winnen. Of een specialist die komt helpen om je tuin biodivers te maken. Maar die prijs zouden we niet echt graag winnen”, lacht Marieke. “Hier hebben we geen tuin en in september gaan we verhuizen. Elise gaat in Gent wonen en ik in Kortrijk. We hebben drie jaar een huis gedeeld, maar de liefde splitst ons na de zomer ( lacht ). Maar we blijven hartsvriendinnen en zullen elkaar nog veel zien. Dat weten onze partners ook.”
Vier liter sparen
“Of deze waterchallenge ons bewuster doet omgaan met water? Zeker en vast!”, klinkt het gedecideerd bij Elise. “Wij denken meer na of we water kunnen sparen in het dagelijks gebruik. Zelfs als we het toilet gebruiken.”
“Wij volgen het ‘selective flush’-motto”, besluit Marieke. If it’s yellow, let it mellow. If it’s brown, flush it down. En dat klopt ook: niet ieder plasje moet je meteen doorspoelen, zo spaar je meteen vier liter water. Deze challenge heeft ons nog milieubewuster gemaakt en dat niet alleen in verband met water. Het was een goede sensibiliseringscampagne om duurzaam in het leven te staan.”
(PS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier