Extra bomen in Kortrijkse weides zorgen voor ‘Airkoe’: schaduw voor koeien

36 bomen worden door vzw Constructief geplant bij Kortrijkse landbouwers © Kortrijk
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Onder de slogan ‘staat de airkoe in jouw weide aan?’ konden landbouwers afgelopen zomer gratis schaduwbomen aanvragen voor in hun weides, om er zo hun vee koel te houden in tijden van hitte. De Airkoecampagne leverde 77 schaduwbomen op in drie deelnemende steden en gemeenten (Kortrijk, Deerlijk en Waregem). Bijna de helft, 36 bomen, wordt nu door vzw Constructief geplant bij Kortrijkse landbouwers.

Afgelopen zomer gaf Stad Kortrijk samen met het Regionaal Landschap Leie & Schelde en de Provincie West-Vlaanderen het startschot voor de ‘Airkoe’ campagne. De campagne biedt landbouwers gratis schaduwbomen aan voor hun graasweides. Op warme, zonnige dagen zijn bomen in de weide meer dan welkom voor het vee. “Landbouw en natuur helpen elkaar met de Airkoe. Meer bomen die groot kunnen uitgroeien en een bescherming van de koeien tegen de hitte dankzij de schaduw en verkoeling”, zegt Bert Herrewyn, schepen van Natuur, Klimaat, Biodiversiteit en Dierenwelzijn.

“Het aanplanten van bomen in de weides is niet enkel goed voor fauna en flora, het is ook goed voor het vee in de wei” – Jurgen Vanlerberghe

Weidebomen vormen als het ware de airconditioning in de graasweide. Bovendien geven oververhitte koeien minder melk, dus ook voor de landbouwbedrijfsvoering zijn schaduwbomen een goede zaak. Daarnaast zorgen weidebomen voor een aantrekkelijk landschap en zijn ze een opsteker voor de natuur. De boomsoorten die worden aangeplant zijn winterlinde, tamme kastanje, populier ‘Marlilandica’, zwarte els, zomereik en haagbeuk. “Het project ‘Airkoe’ toont aan dat landbouw en natuur complementair zijn. Het aanplanten van bomen in de weides is niet enkel goed voor fauna en flora, het is ook goed voor het vee in de wei. Tijdens hittedagen houden de aangeplante bomen het vee in de weides koel. Heel mooi project van het Regionaal Landschap in samenwerking met verschillende West-Vlaamse boeren”, besluit Jurgen Vanlerberghe, gedeputeerde voor milieu, landschap en natuur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier