Concertgebouw Brugge wil een bos planten

Stefan Vankerkhoven

Tegen eind 2023 wil het Concertgebouw Brugge samen met zijn trouwe bezoekers via crowdfunding een bos met 2000 bomen planten. Op die manier wil deze Vlaamse kunstinstelling de CO2-uitstoot in Vlaanderen met 600 ton per jaar verminderen.

Concertgebouw Brugge geeft muziek en dans al jaren een plek. Hoog tijd om nu ook de natuur een podium te bieden, denkt directeur Katrien Van Eeckhoutte. In het Concertgebouwbos krijgen fauna en flora de vrijheid en de ruimte om hun mooiste lied of dartelste dansen te laten horen en zien. Met de hulp van het Concertgebouwbos kunnen Natuurpunt vzw en Stad Brugge de groene rand rond Brugge uitbreiden en eenmaken en zo de biodiversiteit in het gebied een handje helpen.

Crowdfunding

Met deze nieuwe stap in zijn beleid van ecobewust ondernemen wil het Concertgebouw tegen eind 2023 samen met zijn brede community een bos met 2000 bomen aanplanten. Zo vermindert het Concertgebouw de voetafdruk van zijn werking en reduceert het de CO2-uitstoot in Vlaanderen met 600 ton per jaar.

“Als Vlaamse kunstinstelling in Brugge wil het Concertgebouw naast zijn reguliere werking een maatschappelijke rol opnemen en bijdragen tot het behalen van de Sustainable Development Goals en de klimaatplannen van de diverse overheden. Dat doen we met een crowdfundingsactie voor het Concertgebouwbos”, zegt Katrien Van Eeckhoutte.

Ecobewust ondernemen

Voor het Concertgebouw is deze actie een volgende stap in het ecobewust ondernemen en sensibiliseren. Dat doet het zowel met praktische initiatieven (van 100 procent groene energie en zuinige led-verlichting tot een Concertgebouwapp die papieren tickets overbodig maakt), gedreven interne werkgroepen rond eco- en groenbeheer als via een artistieke invulling.

Met een driejaarlijks festival als SLOW(36h) zet het bijvoorbeeld bewust in op vertragen en op aandacht voor duurzaamheid en ecologie. Met een seizoensprogramma rond biodiversiteit (seizoen 20–21) werden uitdagingen op het vlak van klimaatverandering, milieuvervuiling en het verlies van biodiversiteit door een kritische kunstenaarsblik en samen met een groot bekeken én aangegaan.

“Met het Concertgebouwbos kunnen concrete actie en artistieke mogelijkheden samenvloeien: het bos creëert ook letterlijk een uniek podium voor intieme klankprojecten”, aldus de dirercteur.

Boom kopen

Wie een boom koopt of schenkt, draagt heel concreet bij aan de groei van deze nieuwe Concertgebouw-biotoop. Een boom kost 10 euro en haalt, eens volwassen, ongeveer 20 kilo CO2 per jaar uit de lucht. Dat komt na 50 jaar neer op drie vluchten binnen Europa, of acht maanden elektriciteitsverbruik van een gemiddeld Vlaams gezin. Een schenking van 40 euro staat al gelijk aan 20 m² bos én is fiscaal aftrekbaar.

Een boom kopen of schenken kan zowel individueel als met je vereniging, school of bedrijf via www.concertgebouw.be/bos

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier