Brugge renoveert veertien stadsgebouwen op duurzame wijze

De MaZ is een van de veertien Brugse stadsgebouwen die duurzaam gerenoveerd wordt. © Visit Bruges
Stefan Vankerkhoven

De Stad Brugge wil de energetische renovaties versnellen. Daarom wordt een samenwerking aangegaan met D-Watt, die optreedt als Energy Service Company (ESCO) voor de energetische renovatie van veertien stadsgebouwen. Er wordt in het project 6,6 miljoen euro geïnvesteerd.

De voorbije jaren zijn er heel wat energetische renovaties aan Brugse stadsgebouwen uitgevoerd. Zo werden onder meer zonnepanelen geïnstalleerd en stookplaatsen gerenoveerd. Maar nu gaat Brugge een stapje verder.

Schepen van Patrimoniumbeheer, Klimaat en Energie Minou Esquenet legt uit: “D-Watt voert, in een periode van 365 dagen, energie- en kwaliteitsinvesteringen uit. Daarnaast sluiten we met hen een onderhouds- en energieprestatiecontract (OEPC) voor 20 jaar. Gedurende 20 jaar is de stad op die manier ontzorgd op vlak van exploitatiekosten en energieoptimalisaties. Ook zullen we een beroep doen op de technische expertise die zij hebben opgebouwd in gelijkaardige projecten.”

Veertien stadsgebouwen

De Stad gaat de samenwerking met D-Watt aan voor de energetische renovatie van veertien stadsgebouwen. Ze werden geselecteerd op basis van hun groot verbruik, de functie die ze nog lange tijd zullen behouden, zoals scholen en sportgebouwen, en de belangrijke publieke functie die ze hebben waardoor ze veelvuldig gebruikt worden door onze burgers.

Het aardgasverbruik van deze gebouwen vertegenwoordigt samen ongeveer 25 procent van het totale aardgasverbruik van de stadsgebouwen en zowat 22 procent van het totale elektriciteitsverbruik in de stadsgebouwen.

Het team dat de renovatie van veertien Brugse stadsgebouwen realiseert, met links schepen Minou Esquenet.
Het team dat de renovatie van veertien Brugse stadsgebouwen realiseert, met links schepen Minou Esquenet. © Stad Brugge

De veertien stadsgebouwen die worden aangepakt zijn Sporthal Stokerij/De Polder, Basisschool Dudzele, Sporthal De Landdijk, CLB Langerei en schoolgebouw, AC Sint-Kruis, Basisschool Lissewege, Stadswerkplaats Vaartstraat Sint-Pieterskerklaan, Sporthal Tempelhof, AC Walwein, Sporthal Koude Keuken, Basisschool De Triangel, Basisschool Sint-Michiels De Geluksvogel, Kinderboerderij De Zeven Torentjes en de Magdalenazaal.

Besparen

“De renovatiewerkzaamheden zijn uiteenlopend: van stookplaatsrenovaties en dakrenovaties tot relighting en het plaatsen van zonnepanelen”, legt Minou Esquenet uit. “Deze energiebesparende werken zorgen voor een belangrijke meerwaarde aan het Brugse stadspatrimonium. De gebouwen worden allemaal voorzien van een gebouwbeheersysteem waardoor monitoring vanop afstand mogelijk wordt, met een verhoogd gebruikscomfort tot gevolg.

Deze veertien gebouwen zullen na de renovatiewerkzaamheden 28,34 procent besparen op aardgas en 14,6 procent op elektriciteit. Ook het aandeel eigen elektriciteitsopwekking van het stadspatrimonium zal op korte termijn sterk stijgen, namelijk een verdubbeling ten opzichte van vandaag.

Ontzorgd

“De Stad is bovendien twintig jaar ontzorgd van het energiebeheer van veertien gebouwen en dient evenmin extra te investeren in de onderhoudskosten of -reparaties aan de technische installaties”, zegt Minou Esquenet. “Dit zal een gunstig effect hebben op de stadsuitgaven. Op het vlak van energiekosten betekenen deze versnelde renovatiewerkzaamheden een jaarlijkse besparing van 170.399 euro. Het wegvallen van (nood-)interventies door de dienst Facilitair Beheer wordt geraamd op een besparing van 90.000 euro per jaar.

“Deze samenwerking betekent voor de stadsgebouwen een grote versnelling op vlak van energetische renovatie”, evalueert de klimaatschepen. “Het aantal zonnepanelen op eigen patrimonium wordt meer dan verdubbeld. Enkele van de grootste stookplaatsen binnen het patrimonium worden in een jaar tijd vernieuwd. Op die manier maken we een grote energetische sprong vooruit.”

Partner

De Stad besliste om firma D-Watt aan te duiden als ESCO-partner. D-Watt is ontstaan uit een samenwerking van Wattson met de Democo groep. De Stad heeft de beslissing tot gunning genomen op basis van grondig onderzoek van de ingediende offertes en na onderhandeling, met ondersteuning van het Vlaamse Energiebedrijf (VEB) en gefaciliteerd door het studiebureau Tractebel.

Het totaal investeringsvolume bedraagt 6.676.684,99 euro. D-Watt financiert van dit bedrag zelf 523.120 euro. De aflossing daarvoor, inclusief rente, bedraagt 40.434 euro per jaar. De onderhoudsvergoeding bedraagt 189.583 euro per jaar en de totale waarborgvergoeding 53.346 euro per jaar. De Stad gaat voor de schoolgebouwen een renteloze lening aan bij AGION ter waarde van 1.730.754 euro.

Voor het complexe traject om tot deze toewijzing te komen, ondersteunde de Provincie West-Vlaanderen 50 procent van de kost voor de trajectbegeleiding, voor een maximaal totaalbedrag van 50.000 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier