Dinsdag werden in cultuurcentrum Spikkerelle in Avelgem de toekomstplannen van intercommunale IMOG voorgesteld. Concreet gaan ze 35 miljoen euro investeren in de afvalophaling in Zuid-West-Vlaanderen. Daarmee zullen ze 10 nieuwe vuilniswagens aanschaffen en 30 nieuwe banen nieuwe creëren. Bovendien zal er vanaf 2026 in 10 gemeenten apart gf(t)-keukenafval opgehaald worden.
De jaarlijkse hoeveelheid restafval per inwoner per jaar in de regio moet dalen naar 97 kilogram, terwijl het huidige gemiddelde 131,97 kilogram is. En dat tegen 2030. Om dat doel te kunnen bereiken heeft IMOG besloten om de grootste investering van de legislatuur te doen. Ze kiezen dan ook resoluut voor de slagzin: ‘lokale besturen gaan samen investeren in én voor de toekomst’.
In 10 gemeenten wordt de firma Remondis aangesteld, vanaf 2025 tot en met 2032. Zij zullen instaan voor de inzameling van het restafval en vanaf 2026 komt daar het GF(t)/keukenafval bij. De firma’s: A3 services en Cogetrina zullen de inzameling van PMD en P&K voor hun rekening nemen verdeeld over de 10 gemeentes. Het gaat om Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kuurne, Kruisem, Spiere-Helkijn, Waregem, Wielsbeke en Zwevegem. Kortrijk zal zelf instaan voor haar inzameling.
“Het apart inzamelen van GF(t)/keukenafval zal de hoeveelheid restafval verminderen, omdat dit afval anders niet gerecycled kan worden en naar de verbrandingsoven gaat”, benadrukt Johan Bonnier, de algemeen directeur van IMOG.
Wat betreft de praktische uitvoering van deze investering, zullen in Avelgem, Kruisem en Wielsbeke de restafvalzakken vervangen worden door afvalbakken. In andere gemeenten kunnen inwoners kiezen tussen een bak of een zak. De afvalbakken krijgen een chip waarmee mensen per gewicht kunnen betalen. Voor GF(t)/keukenafval wordt standaard een afvalbak gebruikt, en de prijs voor ophaling van dat afval zal lager zijn dan voor restafval.
Naast deze investeringen in afvalophaling, besteedt IMOG nog eens 15 miljoen euro aan een nieuwe sorteermachine. Deze zal aan ‘urban mining’ doen. Dat is secundaire grondstoffen ontginnen uit het afval. Daarmee wil IMOG inzetten op circulaire economie. (JD)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier