

Nu de waterfactuur onder de Vlaamse regering duurder wordt, zal een gemiddeld West-Vlaams gezin meer dan 700 euro per jaar betalen voor drinkwater. Dat is het hoogste bedrag van Vlaanderen. Gelukkig verbruiken wij het minst…
Een gemiddeld West-Vlaams gezin verbruikt jaarlijks zo’n 54 kubieke meter (oftewel 54.000 liter) kraantjeswater. Daarmee kun je zo’n 10.000 keer een modern toilet doorspoelen, elke dag in bad gaan of vier grote tuinvijvers vullen. Ons verbruik is de afgelopen tien jaar licht gedaald, maar over het algemeen eigenlijk relatief constant gebleven.
“Verschillende factoren houden elkaar in evenwicht”, verklaart Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). “Enerzijds worden er geregeld campagnes gelanceerd die burgers attent maken op de impact van een overmatig waterverbuik op ons leefmilieu. Ook zorgt de technologische vooruitgang voor zuinigere toestellen en zijn bijvoorbeeld regenwaterputten verplicht bij het realiseren van nieuwbouw. Deze zaken resulteren in een lagere afname van leidingwater.”
“Anderzijds zorgt de klimaatverandering – met onder meer warmere zomers – dan weer voor een hoger verbruik: we douchen meer, vullen vaker een plonsbadje…”
Duurder
Het verbruik van drinkwater ligt het laagst in West-Vlaanderen. Een gemiddeld gezin van 2,3 personen laat hier dagelijks 148 liter kraantjeswater lopen. Het gemiddelde ligt in Vlaanderen op 188 liter per dag. (lees verder onder de grafiek)
Drinkwater is immers het duurst in West-Vlaanderen: ons basistarief (bepaald door de leverancier) en de gemeentelijke bijdrage (voor onder meer rioolbeheer) liggen bij ons het hoogst. Ondanks onze zuinigheid, bedraagt de waterfactuur voor een gemiddeld gezin van twee personen nog altijd 395,6 euro per jaar. Dat is het op één na hoogste bedrag in Vlaanderen... En onder de nieuwe Vlaamse regering wordt de waterfactuur nog wat duurder: zo’n 28 euro per jaar voor een gemiddeld gezin.
“Technologische veranderingen zorgen voor een lager verbruik, klimaatverandering dan weer voor een hoger verbruik”
Natuurlijk verbruikt niet elk huishouden evenveel leidingwater. Voor een alleenwonende in onze provincie zal er op de eindfactuur ongeveer 31.000 liter aangerekend worden. Een groot gezin van vijf inwonenden verbruikt jaarlijks dan weer 102.000 liter. “Er is dus zeker sprake van een schaalvoordeel: hoe groter het gezin, hoe lager het verbruik per persoon”, weet de VMM.
Dankzij de regenput
Ons gemiddelde verbruik wordt voornamelijk omlaaggetrokken door de landelijke regio’s. Zo heeft Vleteren met 111 liter zelfs het laagste gemiddelde verbruik per dag boven de taalgrens. En dat is geen toeval.
“De reden waarom West-Vlamingen minder leidingwater nodig hebben, is omdat er veel meer huishoudens al langer gebruik maken van andere waterbronnen. Denk aan regenwater- en grondwaterputten. In afgelegen gebieden is dat zeker het geval, deels omdat er daar verhoudingsgewijs meer huizen zijn die gewoonweg niet aangesloten (kunnen) zijn op het leidingwaternet”, meent Brigitte Van Damme van De Watergroep, de waterleverancier die actief is in 52 gemeenten in onze provincie. (lees verder onder de kaart)
Er is slechts één West-Vlaamse gemeente die wel boven het Vlaamse gemiddelde komt piepen, en dat is Knokke-Heist. Waarom de mondaine badstad met een dagelijks gezinsverbruik van 205 liter kraanwater bovenaan onze rangschikking komt te staan, daar heeft de lokale waterleverancier ASGO Knokke-Heist naar eigen zeggen het raden naar.
Niet geregistreerd
Hoeveel gezinnen precies gebruik maken van een regenwaterput is niet bekend, maar De Watergroep schat dat het gaat over ongeveer 70 procent van hun klanten in onze regio’s. Het aantal grondwaterputten werd wel ooit eens in kaart gebracht door de VMM: onze provincie zou er 12.673 stuks (oftewel 2,6 per 100 huishoudens) tellen, waarvan er slechts 1 op de 10 bij woningen ligt die niet aangesloten zijn op het net. “We zijn er wel zeker van dat dit een onderschatting is, de kans is heel groot dat niet iedereen zijn waterput heeft geregistreerd bij de bevoegde diensten”, klinkt het.
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier