Tot eind deze week stralende zon, maar hou die paraplu nog even bij

Halen we binnenkort onze paraplu weer boven? © Olaf Verhaeghe
Phebe Somers

Eindelijk zomer, dat hebben we de afgelopen dagen allemaal wel eens gedacht. Eindelijk steeg het kwik flink boven de 20 graden en bleef de regen even weg. Volgens weerman Nicolas Roose kunnen we nog tot eind deze week genieten van dit zomerse weer, vanaf volgende week is de kans weer groot dat er af en toe een regendruppel of drie uit de lucht zal vallen.

“De komende vijf dagen kunnen we absoluut niet klagen. De temperaturen schommelen tussen de 25 en 28 graden – in de regio rond Waregem kan dat zelfs oplopen tot 30 graden – en de zon laat ons zeker niet in de steek. Vanaf donderdag komt de wind wat meer opsteken, zeker naar de avond toe en vooral in westen van de provincie. Als gevolg zal het aan de Kust al wat beginnen afkoelen”, weet weerman Nicolas Roose van MeteoSupport.

Wisselvalliger

Komend weekend zullen we volgens Roose minder zweten, vanaf vrijdag daalt het kwik en mogen we rekenen op temperaturen tussen 20 en 24 graden. De wolken zullen zich wat vaker laten zien en zelfs een bui op zondag is niet ondenkbaar. Dat wisselvallige weer zet meteen de toon voor het begin van de zomervakantie: “We moeten een beetje inboeten, dat is waar. De eerste week van juli zal het niet warmer worden dan 22 graden, maar normaal gezien ook niet koude dan 18 graden. De gevoelstemperatuur kan echter wel lager liggen, door de wind en occasionele neerslag. Dat wil niet per sé zeggen dat we grijze dagen tegemoet gaan, maar de zon zal het wel lastiger krijgen om door te breken. Dat zal zowel in West-Vlaanderen als in de rest van het land het geval zijn.”

Roose stelt ons ook gerust: “De weermodellen veranderen elke dag, het wordt dus echt afwachten. Een nat en koud voorjaar is niet noodzakelijk een voorbode voor een slechte zomer. In 2019 heeft het in juni ook veel geregend, in augustus was het dan plots 40 graden. Nog geen reden tot paniek, dus.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier