Wegens een storm die sinds vannacht over de Noordzee trekt, zijn de wandelconstructies in Blankenberge, Oostende en Nieuwpoort tot en met vrijdagavond gesloten. Donderdag rond 14.30 uur wordt bovendien springtij verwacht. Sinds de vroege ochtend is er vanuit de Belgische kust geen scheepvaartverkeer met beloodsing meer mogelijk.
“Door een stormdepressie met windkracht 8 Beaufort zijn de loodsstations Wandelaar en Steenbank stilgelegd. We konden de veiligheid voor het aan boord brengen van loodsen niet meer garanderen. Voorlopig valt moeilijk te zeggen wanneer de omstandigheden het werk opnieuw zullen toelaten”, zegt Charlotte Devriendt van de communicatiedienst van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK).
Sinds kort na acht uur geldt een afvaarverbod voor alle loodsplichtige schepen vanuit de Belgische kusthavens en Scheldehavens. In de haven van Zeebrugge zijn wegens de weersomstandigheden twee verwachte aankomsten van cruiseschepen geannuleerd.
Springtij
In combinatie met het springtij kan de strakke wind tot hoge waterstanden leiden. Donderdag rond 14.30 uur verwacht MDK aan de Kust een zeer hoge waterstand van 565 cm. In Oostende, Nieuwpoort en Blankenberge zijn de havendammen, staketsels en pier voor het publiek gesloten tot en met vrijdagavond.
De veerdienst in Oostende zal mogelijk hinder ondervinden. Daar is intussen ook al de kustbaan tussen Oostende en Middelkerke gesloten wegens opwaaiend zand. (RJ)
Bloemkoolkwallen
Aan de westkust ligt het bezaaid met bloemkoolkwallen (zie foto boven), ook gekend onder de naam zeepaddenstoelen, nadat de storm ze aan land blies. Het fenomeen is typisch voor de herfst. Zeepaddenstoelen zijn vrij grote kwallen van omvang en kunnen een diameter van 1.5 meter bereiken. Ze hebben blauwe kleur en worden als ongevaarlijk beschouwd. Ze prikken of ‘netelen’ amper, al kunnen ze wel voor irritatie zorgen als je ze aanraakt. (BB)
Boom aan gerechtsgebouw
Een omgewaaide boom verspert het toegangspad naar de hoofdingang van het gerechtsgebouw in Brugge. (AFr)
Spandoek weggerukt aan Plopsland
Ook Plopsaland in De Panne is getroffen door storm Aurore. Onder meer het grote spandoek aan de ingang van het pretpark kwam donderdagochtend volledig los door rukwinden. “Er is in totaal voor zo’n 25.000 euro schade. Maar we hebben al ergere stormen gehad. Dit valt best mee”, zegt CEO Steve Van den Kerkhof.
“Voorts hebben we vooral te kampen gekregen met weggewaaide tafels en stoelen, beschadigde vlaggen en afgebroken infobordjes. Maar uiteindelijk valt het allemaal wel mee, er is geen structurele schade. Zo’n 25.000 euro aan schade op een park van 60 hectare is uiteindelijk vrij beperkt”, voegt Van de Kerckhof nog toe. Er wordt intussen een nieuw spandoek besteld. (BB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier