Rukwinden tot 100 kilometer per uur en lokaal meer, tot 10 Beaufort op Noordzee: KMI waarschuwt voor zware storm Louis

De meest intense windstoten worden in de late namiddag en vooral avond verwacht. © Unsplash

Het KMI waarschuwt donderdag voor storm Louis, die over ons land trekt met vrij krachtige tot krachtige wind (5 tot 6 Beaufort) en aan de kust zelfs zeer krachtige tot stormachtige wind (7 tot 8 Beaufort). De storm brengt rukwinden tussen 80 en 110 kilometer per uur met zich mee. Die waarden liggen zeer lokaal en zeer tijdelijk hoger in geval van zware onweersbuien. Er is kans op schade. Op de Belgische Noordzee wordt tijdelijk storm tot zeer zware storm verwacht (9 tot 10 Beaufort).

In alle provincies is code geel afgekondigd voor wind van donderdagmiddag 15 uur tot vrijdagochtend 2 uur. Dat betekent dat windstoten van meer dan 100 kilometer per uur mogelijk zijn, maar op zeer lokale schaal. Aan de kust en in de provincies West-Vlaanderen en Henegouwen geldt code oranje van 18 tot 22 uur. In Oost-Vlaanderen geldt code oranje van 19 tot 23 uur, in Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en Brussel is dat van 19.00 tot 22.00 uur, in Antwerpen en Limburg van 20 tot 23 uur. Er is minstens 65 procent kans dat voldoende grote delen ervan rukwinden krijgen van meer dan 100 kilometer per uur. In de provincie Luxemburg geldt donderdag ook code geel voor regen van 6 tot 23 uur.

Het tijdelijk geactiveerde telefoonnummer 1722 dient voor hulpaanvragen bij de brandweer voor storm- en waterschade, bijvoorbeeld voor ondergelopen kelders of wateroverlast op de weg. Binnenlandse Zaken wijst er wel op dat de snelste manier om brandweerhulp te vragen, een digitale aanvraag is via de website 1722.be.

Het zijn de operatoren van de noodcentrales die ook de telefonische oproepen naar 1722 beantwoorden. Zij geven wel voorrang aan de meest dringende oproepen naar het noodnummer 112, dat dient voor situaties die mogelijk levensbedreigend zijn.

“De actieve regenzone die donderdag over ons land trekt, zal gepaard gaan met een vrij krachtige tot krachtige wind (5 tot 6 Beaufort), aan de kust zelfs een zeer krachtige tot stormachtige wind (7-8 Beaufort)”, zo staat in een waarschuwing van het KMI. “De meest intense windstoten zullen in de late namiddag en vooral avond voorkomen en op veel plaatsen tussen 80 en 110 kilometer per uur liggen, en zeer lokaal en zeer tijdelijk meer, bijvoorbeeld in geval van zware (onweers)buien. Er is dus kans op schade. In de provincies met code oranje is er minstens 65 procent kans dat voldoende grote delen ervan rukwinden krijgen van meer dan 100 kilometer per uur.”

Op de Belgische Noordzee wordt donderdagavond tijdelijk storm tot zware storm (9-10 Beaufort) verwacht. En in het zuiden van het land wordt donderdag veel regen voorspeld. Daar geldt de hele dag code geel voor regen.

Door de gouverneur van West-Vlaanderen, Carl Decaluwé, werd ook een BE-alert uitgestuurd met een waarschuwing voor code oranje voor wind. De meest intense windstoten zullen vooral deze avond voorkomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier