Regen wapent ons tegen droge zomer: slecht weer is niet per se slecht nieuws
Het aanhoudende regenweer werkt allicht ook op jouw gemoed, maar het is wél goed nieuws voor het grondwaterpeil. “Dit kan de perfecte buffer vormen als we straks met een droge zomer te maken krijgen”, zegt ecohydroloog Patrick Meire.
Die ene verloren dag met wat zonnestralen buiten beschouwing gelaten, vertoont ons weerbeeld één grote constante: regen.
En dan vooral erg vaak en erg veel. Uit cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) blijkt dat begin deze maand liefst 78 procent van alle meetlocaties een hoge tot zeer hoge grondwaterstand vertoonden. Slechts vier procent had een (zeer) lage stand voor de tijd van het jaar.
“Een goeie zaak voor onze natuur”, beklemtoont Patrick Meire. De Dammenaar is als ecohydroloog aan de Universiteit Antwerpen verbonden en stelt dat de huidige reserves ons wapenen voor de komende maanden.
“Lange tijd aanhoudende regen of kurkdroge periodes zijn het nieuwe normaal en een rechtstreeks gevolg van klimaatverandering” – ecohydroloog Patrick Meire
“Stel dat we straks te maken krijgen met aanhoudende droogte en een hete zomer, dan zal het huidige vele grondwater de natuur alleen maar ten goede komen en kunnen we dergelijke periodes beter overbruggen. Al mag het nu ook niet blíjven regenen, want dat heeft dan weer negatieve gevolgen voor onze landbouwsector. Wanneer de akkers er te drassig bijliggen, kan er niet gezaaid worden.”
Nieuwe normaal
Volgens Meire moeten we steeds meer rekening houden met extremere weersituaties. “Dit is het nieuwe normaal”, stelt hij onomwonden. “Een lange tijd aanhoudende regen of net kurkdroge periodes zijn een rechtstreeks gevolg van de klimaatverandering. Alleen zijn ze sneller dan verwacht een feit. Twintig tot dertig jaar geleden was dit uitzonderlijk, nu moeten we dit stilaan als standaard beschouwen.”
“De enige oplossing is door broeikasgassen zoveel mogelijk terug te dringen. Er gaat geen maand voorbij of er wordt een meteorologisch record gebroken. Tegelijk moeten we inzetten op het vergroenen van stedelijke omgevingen om de warme zomermaanden draaglijk te houden en het creëren van buffers waar we overvloedige regenval kunnen opvangen.”
“”Zo kunnen we in overstromingsgevoelig gebied anticiperen en de opgeslagen watervoorraden tijdens droge periodes gebruiken. Dit wordt niet de nieuwe klimatologische realiteit, het ís het al.”
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier