De thermometer piekte maandag boven de 35 graden. Veel mensen zochten daarom naar verkoeling. Kortrijkse openluchtzwembaden Lago Abdijkaai en Kortrijk Weide merkten een toestroom aan bezoekers. Maar ook stad Kortrijk wil investeren in meer water en groen in de stad om inwoners meer afkoeling te bieden.
Maandag 12 augustus was een drukke dag voor de openluchtzwembaden in Kortrijk. Met temperaturen die over de 35 graden gingen, was er een enorme toestroom aan bezoekers. Elewin Werbrouck is centrummanager bij Lago Kortrijk: “We zijn al sinds vanochtend volledig volgeboekt, zowel in Abdijkaai, als in Kortrijk Weide.” En dat is uitzonderlijk: “We zien dat veel bezoekers gisteren hun plaatsje al geboekt hadden. Zowel de ochtend als de namiddag waren daarom enorm druk”, aldus de centrummanager. Op warme dagen treft Lago dan ook extra maatregelen: “We zetten in op extra personeel en op beveiliging. Ook bij de ingang voorzien we een parasol om de mensen schaduwmogelijkheden te bieden. En we bieden ook gratis zonnecrème aan. Alles draait dus op volle toeren om aan de wensen te voldoen”, legt Elewin uit. Ook extra horecapersoneel voor de cafetaria werd opgetrommeld.
Geen uitschieters
Lago heeft er een normaal seizoen opzitten: “We hebben tot nu toe weinig uitschieters gehad. Maar vandaag zullen we toch richting de 2000 mensen gaan hier in Kortrijk Weide”, legt Elewin Werbrouck verder uit. Ook onthaalmedewerkster bij Abdijkaai Kortrijk, Melissa Dzogovic, merkte de extra drukte op: “We hebben extra personeel ingezet om aan de wensen te voldoen, maar zelfs dan hebben we snel onze capaciteit bereikt.” Lago communiceerde eerder al dat het belangrijk is om op voorhand te reserveren. Toch vonden veel mensen verkoeling in de openluchtzwembaden. Zoals Kwinte (12) en zijn gezin uit Brussel: “We hadden deze uitstap naar Kortrijk al langer gepland, maar ideaal dat het zo’n mooi weer is”, aldus de jonge Brusselaar.
Meer water
De twee openluchtzwembaden zijn op warme dagen de toevluchtsoorden. Maar het ontbreekt in Kortrijk vooral aan publieke waterpartijen: “Natuurlijk kan je ook altijd verkoeling zoeken in een parkje onder de bomen”, adviseert Schepen van Sport, Wouter Allijns (Open VLD). Toch wil stad Kortrijk naast meer groen, ook meer water: “Het is de bedoeling om in elke deelgemeente een waterpartij te voorzien waar mensen naartoe kunnen op warme dagen”, aldus Allijns. Zo zijn ze in deelgemeente Bissegem volop bezig met Bissegem Plage. Een stukje natuur dat definitief gevrijwaard wordt van bebouwing.
Ook gemeenteraadslid David Wemel (Groen) ijvert voor meer water in de stad: “Naast waterplassen of fonteinen, zou ook drinkbaar water beschikbaar moeten zijn. In Kortrijk, maar ook in de deelgemeenten. Zo kunnen mensen op warme dagen hun drinkfles bijvullen aan een openbare waterfontein.” Op plaatsen waar waterpartijen zijn, is het vaak verboden te zwemmen: “Zowel Buda Beach en Bissegem Plage wekken de illusie dat je er in het water kan, maar dat is dus niet zo. We zouden dat graag anders zien”, vertelt Wemel. In Vlaanderen mag je nergens in een rivier zwemmen tenzij anders aangegeven. “Er zijn toch enkele stukken langs de Leie waar je recreatief zou kunnen zwemmen. We willen dat in de toekomst graag realiseren”, aldus David Wemel. Maar exacte plannen voor meer water in de stad zijn er voorlopig nog niet.
Kanaal Bossuit-Kortrijk
Voor wie het avontuurlijker wil, kan onder andere voor het vierde jaar op een rij in het kanaal Bossuit-Kortrijk zwemmen. Tot september kan je iedere maandagavond zwemmen van 19 uur tot 21 uur. De zwemzone bevindt zich aan de Visserskaai. Let wel op: recreatieve zwemmers zijn niet welkom. “Er wordt voornamelijk gemikt op de sportieve baantjeszwemmer en niet op de recreatieve zwemmer”, aldus schepen Wouter Allijns. Wie een duik in het kanaal wil nemen, kan zich aansluiten bij de Kortrijkse triatlonclub. (IS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier