Korte maar hevige regenbui zet twee straten blank in Kuurne

De riolering kon het vele regenwater niet meer slikken. © BRU
Nico Speleers
Nico Speleers Medewerker KW

Een korte maar hevige regenbui die vanuit Frankrijk onze regio doorkruiste heeft er zondagavond voor gezorgd dat zowel in de Leiestraat als de Weidenstraat in Kuurne het rioleringsnetwerk het overtollige regenwater niet meer kon slikken en de straten blank kwamen te staan.

Ook een dertigtal huizen kampte met wateroverlast, waarvan vijf heel wat schade opliepen. Meteen kwam de brandweer van de brandweerzone Fluvia ter plaatse om zandzakjes te bedelen zodat de bewoners hun woning in de mate van het mogelijke konden beschermen.

“In tegenstelling tot wat eerst gedacht werd hebben de wegeniswerken die momenteel in de omgeving plaatsvinden niets te maken met de wateroverlast van zondagavond”, legt burgemeester Francis Benoit uit. “De pompen die gebruikt worden bij de wegeniswerken hadden nog voldoende debiet over om alle water weg te pompen. Het is echter een structureel rioleringsprobleem dat ervoor zorgde dat beide straten zo’n 20 centimeter onder water kwamen te staan.”

Vermijden in de toekomst

“In het rioleringsstelsel komt namelijk heel wat regenwater terecht vanop diverse plaatsen uit Kuurne. Het is als het ware een opvangtrechter. Door dergelijke hevige regenval kon de riolering op deze plaats op een bepaald moment het water niet meer slikken waardoor het omhoog kwam en de straten blank zette. Deze middag werden alle rioleringsputten en putjes al nagezien in de straten waar er gisteren wateroverlast was. Daarnaast werden ook beide straten volledig schoongemaakt. Gezien we dergelijke overstroming willen vermijden in de toekomst gaan we nu bekijken hoe we dit kunnen oplossen.” Schepen Els Verhagen en Annelies Vandenbussche kwamen ter plaatse om de getroffen bewoners een hart onder de riem te steken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier