Elektronische neuzen en meldingsapp voor bewoners als innovatieve aanpak van geurhinder in Rumbeke

Van de geursensor centraal op de foto staan er elf opgesteld in Rumbeke. Daarvoor sloegen de stad Roeselare, de provincie, POM en WVI de handen in elkaar. © Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

In Rumbeke zijn elf sensoren opgesteld die de geurhinder helpen detecteren. De bewoners, er liep overigens al een proeffase, konden een app downloaden waarbij ze zelf aangeven wanneer ze geurhinder detecteren. De gegevens die via beide wegen worden ingezameld, moeten een nog beter beeld geven over de situatie. En dat moet ook toelaten dat bedrijven, samen met de stad Roeselare, de nodige maatregelen treffen om de hinder tot een minimum te beperken. Het gaat om een investering van 95.000 euro.

Milieuschepen Nathalie Muylle kent de problematiek uiteraard maar al te goed. “In 2010, toen ik nog maar net schepen was, had die hinder een enorme impact op het centrum van Rumbeke. We zijn toen, onder meer samen met de hogere overheden, zoekende geweest naar een oplossing en leerden toen ook veel bij over nieuwe beschikbare technieken. Omdat het vooral om Klasse 1-bedrijven ging, was het provincie die vergunde, maar we zijn als Stad altijd blijven wegen op de processen.” Daarna was de problematiek meer beheersbaar, vanaf 2020 waren er weer periodes dat de hinder toenam. De groei van bedrijven speelde daar ook in mee, maar we hebben altijd stappen gezet om de hinder te beperken.”

Hoogtechnologisch netwerk

Ondanks de jarenlange volgehouden inspanningen van zowel de buurt (bedrijven en bewoners) als de politie- en handhavingsdiensten blijven meldingen over geurhinder rond de industriezone in Rumbeke een belangrijk aandachtspunt. Die leiden echter niet altijd tot objectieve vaststellingen door bijvoorbeeld politieagenten die ter plaatse komen. Er is ook zelden eensgezindheid over de oorzaak van de geurhinder.

Om die reden beslisten de stad Roeselare, het provinciebestuur, de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen en de West-Vlaamse Intercommunale (WVI) ruim 95.000 euro te investeren in een hoogtechnologisch netwerk van digitale geursensoren, het Geurnet Rumbeke. De partners doen hiervoor beroep op middelen van het Regiofonds, meer bepaald uit het project ‘Bedrijventerreinen van de Toekomst’.

Brugs bedrijf

Het Geurnet Rumbeke bestaat uit elf elektronische neuzen die vanaf 2024 gedurende minstens drie jaar lang dag en nacht metingen zullen verrichten in en rond de industriezone. De elektronische neuzen meten veranderingen in de luchtsamenstelling en houden rekening met windrichting en -snelheid. De geursensoren worden geplaatst door Qweriu BV die na een openbare aanbesteding werd aangesteld. Het Brugse bedrijf installeerde eerder al andere geurnetten. In aanloop van de lancering, werd deze aanpak besproken met een afvaardiging van de buurt en bedrijven in de industriezone.

Buurtbewoners helpen mee dankzij meldingsapp

Geurnet Rumbeke heeft als doel de geurproblematiek beter in kaart te brengen, de oorzaken te achterhalen om vervolgens effectieve maatregelen te treffen. Het is één van de eerste geurnetwerken waar digitale sensoren worden gecombineerd met een meldingsapp voor inwoners. Want om de effectiviteit van het Geurnet nog te vergroten, wordt ook de meldingsapp STINX geïntroduceerd.

Buurtbewoners kunnen via deze app onmiddellijk geurhinder melden, wat bijdraagt aan een nauwkeuriger beeld van de situatie. De app moet het gemakkelijker maken voor inwoners om meldingen van geurhinder te doen, wat in het verleden niet altijd even gemakkelijk bleek. Zo kwamen meldingen soms binnen wanneer de hinder voorbij was en niet meer vastgesteld kon worden.

Dankzij het netwerk zullen de bedrijven nu een onmiddellijke melding krijgen bij hoge geurwaarden of veel hinderklachten. Zo kan men zelf direct op zoek naar de bron van hinder op hun bedrijf en deze ook aanpakken. Het Geurnet Rumbeke vormt een aanvulling op bestaande meldingskanalen. Met het netwerk willen we vooral een veel gedetailleerder zicht krijgen op de hinder en waar deze vandaan komt. Wie hinder ervaart, kan nog steeds klacht indienen bij de Stad Roeselare, de politie, Vlaamse Omgevingsinspectie en individuele bedrijven.

Praktisch

De app STINX is beschikbaar voor download via Google Play en de App Store voor smartphones en tablets. De bewoners ontvingen een brief met bijhorende QR-code. Dit om te vermijden dat ook andere gegevens de data in Rumbeke ‘vervuilen’. Wie geen brief kreeg, maar de app tochwil installeren kan daarvoor de stadsdiensten contacteren. Langsgaan bij een van de digipunten is ook een mogelijkheid.

Meer informatie over het Geurnet Rumbeke op roeselare.be/geurnet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier