Eerste klimaattafel in Lichtervelde: “Ideeën leiden tot globaal actieplan”

"Per gemeente is er zo'n debatmoment", stelt Danny Viaene. © foto Kurt
Bram Vanlerberghe

Maandag wordt voor het eerst een klimaattafel georganiseerd. De debatavond vloeit voort uit het ondertekenen van de Burgemeestersconvenant 2030.

In het kader van die convenant wordt van onderaan de ladder gewerkt, door de bevolking te raadplegen. Dat gebeurt onder meer met de klimaattafels. In Lichtervelde vindt deze plaats op maandag 13 mei van 19.30 tot 21.30 uur. Hoewel klimaat een brandend actueel thema is, blijft de interesse voor dit evenement vooralsnog wat lauw. Maandag stond de teller op slechts tien inschrijvingen. “Het mogen er toch minstens dubbel zoveel zijn”, stelt Danny Viaene van de dienst omgeving-milieu.

Ideeën bundelen

De klimaattafels, met als thema’s wonen, mobiliteit en leefomgeving, worden georganiseerd door de West-Vlaamse Intercommunale (WVI) en de groep Klimaatoverleg Midwest, naast Lichtervelde bestaande uit Ingelmunster, Meulebeke, Moorslede, Oostrozebeke, Ruiselede, Tielt en Wingene. “Per gemeente is er zo’n debatmoment. Alle ideeën uit de verschillende gemeenten worden nadien gebundeld en er wordt bekeken of deze realistisch zijn. Nadien volgt een tweede overleg met de stakeholders en dat is dan per onderwerp: water, wonen, energie, landbouw, industrie… In de verschillende gemeenten wordt daarover dan gedebatteerd en dat wordt dan opnieuw meegenomen. Vervolgens is er nog het uiteindelijke overleg met de specialisten. Tot slot wordt er een globaal actieplan voor alle gemeenten gemaakt.”

Wil je actie ondernemen om je energiefactuur naar beneden te krijgen? Heb je goede ideeën om het verkeer in je buurt veiliger te maken? Geniet je van groen in je gemeente en ken je een geschikte plek voor een tikkeltje extra? Wil je de problemen van net te veel of net te weinig water aanpakken? Dan ben je zeker welkom op de klimaattafel van aanstaande maandag.

Inschrijven kan via www.lichtervelde.be/klimaattafel. Dit kan nog tot de dag zelf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier