De Grote Lus moet Menen, Wevelgem en Wervik properder maken

Een week lang zullen Mooimakers aan de slag gaan en zwerfvuil ruimen. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Go for clean! De Grote Lus, ondertussen al toe aan een tweede editie, moet de regio opnieuw een pak properder maken. In Menen, Wevelgem en Wervik zullen een week lang Mooimakers aan de slag gaan en er zwerfvuil ruimen. “Dat vervuilers maar eens stilstaan bij het idee dat kinderen hun afval opruimen!”

De Mooimakers zijn anno 2024 een gevestigde waarde in het straatbeeld geworden. Gewapend met een grijptang, een fluohesje en een vuilniszak, trekken ze op pad om zwerfvuil op te ruimen. Onbezoldigd maar niet ongewaardeerd, want vanuit de steden en de intercommunale Mirom, krijgen de vrijwilligers de nodige steun en erkenning.

Stukje claimen

“En met De Grote Lus pakken we het gecoördineerd aan”, klinkt het bij directeur Kristof Moeyaert. “Twee weken lang, van 23 maart tot en met 6 april, wordt een parcours van meer dan 200 kilometer onderverdeeld in verschillende, kleine stukjes. Het parcours maakt op die manier een grote lus doorheen de gemeenten en iedere Mooimaker kan een stukje claimen. Tijdens die twee weken gaat elk dan aan de slag om zijn eigen stukje zo netjes mogelijk te maken. Vorig jaar was dat een riant succes, want toen namen 1.356 mensen deel en werden zo 300 vuilniszakken met afval verwerkt. Dit jaar gaan we dit aantal overtreffen, want ondertussen schreven al 1.300 mensen zich in en zijn al 157 van de 257 stukken traject geclaimd.”

Sensibiliseren

Een succes dus, al is het er eentje met een zure nasmaak. Hoewel er volop wordt ingezet op sensibiliseren en zelfs verbaliseren, lijkt de strijd tegen het zwerfvuil er eentje te zijn die niet te winnen valt. “Toch moeten we vooral positief vooruitblikken”, pikt schepen Patrick Roose in. “Het uiteindelijke doel van de actie is niet om zoveel mogelijk afval op te rapen, maar eerder te blijven inzetten op de bewustwording van de mensen. Aan de actie nemen ook dit keer heel wat scholen en kinderen deel. De vervuilers zullen zich dan misschien realiseren dat kinderen hun afval aan het opruimen zijn.”

Voor Werviks schepen Bercy Slegers biedt de actie ook een ander voordeel. “Het zien handelen doet handelen”, klinkt het. “Na de Grote Lus van vorig jaar werd het duidelijk dat andere mensen ook gemotiveerd werden om nu en dan een wandeling te maken en ondertussen wat afval op te ruimen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier