Climaxi voerde dinsdagavond vlak voor de gemeenteraad actie om de vervuiling rond de voormalige stortplaats Ghistelinck aan te kaarten. De milieugroep en de Waregemse Groen-afdeling willen dat het stadsbestuur druk uitoefent op OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) om een grondige sanering af te dwingen. Maar over de resultaten van de laatste studies klinken tegenovergestelde beweringen.
Het protest draait rond het oude stort Ghistelinck langs de Meirestraat in Kruishoutem, op de grens met Waregem en Zulte. Een tijd geleden ontplofte daar een gifbom. “Het oude stort Ghistelinck, waar jarenlang allerlei afval werd gedumpt, werd overdekt door een distributiegebouw van de NV Paulownia. Daardoor werd het bestaande stort doorboord en al jaren lekt er verdacht spul naar het grondwater”, vertelde Filip De Bodt van milieugroep Climaxi begin januari 2023.
“Buren getuigden over zieke dieren en mensen. Er was sprake van te veel arseen, nikkel en chloride. Bij latere onderzoeken kwamen ook nog overschrijdingen van stikstof, ijzer, kalium, mangaan, magnesium, natrium en benzeen aan het licht. Tegelijkertijd werd bekend dat in de omgeving van het stort ook PFAS-waarden gemeten werden: 1.700 nanogram of zeventien keer de saneringsnorm.”
Deze zomer kon Climaxi nieuwe rapporten inkijken over de vervuiling op en rond de voormalige stortplaats. “Zowel de studies rond vervuiling met zware metalen en chlorides als die rond PFAS geven meer vervuiling aan dan voorheen”, reageert Katrin Van den Troost. “Men plaatste nieuwe peilputten – want een deel van de oude putten was plots verdwenen – en ging opnieuw aan het meten. In de helft van die peilputten werden alarmerende waarden gevonden, wat chloriden betreft zelfs tienmaal de saneringsnorm, in plaats van zeven zoals eerst gedacht.”
Juridische procedures
Het stort ligt in Kruishoutem, maar de vervuiling zou stroomafwaarts in Waregem ook veel schade aanrichten. “Uit ons bloedonderzoek bij Waregemse buurtbewoners blijkt dat bijna iedereen verhoogde PFAS-waarden had. Daarom voeren wij opnieuw actie voor elke betrokken gemeenteraad. We willen dat de lokale overheden stoppen met passief toe te kijken en hun verantwoordelijkheid opnemen door bij OVAM een sanering af te dwingen. Als er niets gebeurt, dan starten wij juridische procedures op.”
Het stadsbestuur ontving van Climaxi een mand met “PFAS-eieren en vervuilde groenten, vergiftigd water”, en een doodskop. Groen-raadslid Simon Wemel trok tijdens de vragenronde nog eens aan de alarmbel. “Ja, de vervuilde site ligt op grondgebied Kruisem, maar uit de laatste onderzoeken blijkt dat er aangetoonde vervuiling is op grondgebied Waregem vanuit de stortplaats en dat deze vervuiling zich doorheen de tijd verder verspreidt.”
“Vervuilen loont?”
“Toch blijft de overheid passief toekijken. Voor OVAM is het verder opvolgen van de klassieke vervuiling voldoende. In de vergunning voor het optrekken van een bedrijfsgebouw op het bestaande stort, staat dat er moet overgegaan worden tot sanering als de vervuiling uitbreidt. Dat is het geval, maar niemand reageert. Welke conclusie moeten we hieruit trekken? Dat vervuilen loont? Climaxi, de buurt en wij vanuit Groen zijn het getalm beu.”
Schepen van Omgeving Kristof Chanterie (CD&V) antwoordt dat de vervuiling net niet uitbreidt. “Er loopt sinds 2017 een bodemsaneringsproject om te kijken of de verontreiniging in het grondwater zich verder verspreidt. Het laatste rapport van dit jaar meldt dat de vervuiling niet significant uitbreidt. Wij hebben het volste vertrouwen in de expertise van OVAM.”
Operatie minimalisatie
“Er is ook een tweede bodemonderzoek bezig rond PFAS. Voor een beperkte zone zijn verdere stappen nodig, maar de verhoogde PFAS-waarden zijn te vinden op een veel kleiner gebied dan de no regretzone van 500 meter, die preventieve maatregelen zullen naar verwachting dus opgeheven worden, en beperkt tot een kleinere cirkel. Hier is er dus ook geen verdere verspreiding van vervuiling.”
Groen en Climaxi trekken de degelijkheid van OVAM in twijfel en stellen zich vragen bij de analyses. Tim Deweerdt, gemeenteraadslid bij Kortemark en daar actief betrokken bij een soortgelijke vervuilingsproblematiek, was dinsdagavond ook aanwezig in Waregem. “Het staat zwart op wit dat de vervuiling zich verspreidt. OVAM ontkent dat want zij dient hogere belangen. Ze staat duidelijk op de rem, ten koste van de gezondheid van de inwoners. OVAM doet aan operatie minimalisatie, en dat is jammer. Het kost tijd en vooral heel veel geld.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier