8 ton zwerfvuil uit Noordzee gevist tijdens schoonmaak scheepswrak SS Kilmore
Een team van duikers en vissers haalde bij de schoonmaak van scheepswrak SS Killmore voor onze kust 8 ton aan zwerfvuil uit het water.
Met de resultaten van dit project willen minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne en de dienst Marien Milieu van de FOD Volksgezondheid vissers en burgers op Wereldmilieudag aansporen om te vermijden dat afval in de zee terechtkomt.
Na de grote schoonmaak van het scheepswrak West-Hinder, was het nu de beurt aan het gezonken vrachtschip SS Kilmore, een Brits vrachtschip dat in 1906 door een aanvaring naar de bodem zonk. Een team van zes duikers en een schipper kon 8 ton aan visnetten, vislood en ander zwerfvuil uit het wrak halen.
Biodiversiteit
Verschillende scheepswrakken op de bodem van de Noordzee worden als cultuur erfgoed onder water erkend. De SS Kilmore is daar één van. Naast historische en culturele waarde, hebben de gezonken scheepswrakken ook een belangrijke ecologische waarde. Het wrak vormt een artificieel rif voor talloze zeedieren en is dus een hotspot voor fauna en flora. Op lange termijn biedt dit een postieif effect op de biodiversiteit in de Noordzee.
Afval
Hoewel het een hotspot voor biodiversiteit is, vormt de driedimensionale structuur van zo’n wrak ook een verzamelpunt voor marien zwerfvuil.
Via rioolputjes, waterlopen of door de wind worden jaarlijks grote hoeveelheden plastic afval naar de zee getransporteerd. Een ander groot deel van het afval dat in de zeeën en oceanen terechtkomt, is afkomstig van toerisme, aquacultuur en visserij.
Spooknetten, die door vissers op zee zijn verloren of achtergelaten, blijven jarenlang ronddrijven in zee. Deze netten vormen een groot gevaar voor zeedieren, die erin verstrengeld raken en vervolgens verstrikken of verdrinken.
Daarnaast zien dieren plastic vaak als voedsel aan. Hun maag raakt daardoor gevuld met onverteerbaar plastic, dat geen voedingsmiddelen bevat. Ze stoppen met zoeken naar voeding, waardoor ze ernstig verzwakken of zelfs sterven.
Ook microplastics, kleine stukjes plastics van minder dan vijf millimeter groot, worden ingeslikt door zeedieren. Deze plastic deeltjes komen vervolgens via de voedselketen op ons bord terecht. Microplastics zijn reeds aangetroffen in voedsel en dranken zoals mosselen, oesters, honing en kraanwater.
Cijfers van de schoonmaak
De hoeveelheid zwerfvuil die op de SS Kilmore werd bovengehaald, was hoger dan verwacht: in totaal werden 4,5 ton visnetten en ander plastic afval, 3 ton vislood en 0,5 ton ijzer en kettingen uit het wrak verwijderd gedurende 25 duikdagen. De vangst is dus nog groter dan bij de schoonmaak van de West-Hinder in 2019.
Vandaag, op Wereldmilieudag die dit jaar in het teken staat van oplossingen tegen plastic vervuiling, willen minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne en de dienst Marien Milieu van de FOD Volksgezondheid met dit initiatief vissers en burgers bewustmaken van het gevaar van rondslingerende visnetten en ander zwerfvuil voor de biodiversiteit en burgers aansporen om voorzichtig om te springen met afval.
“Maar liefst 8 ton zwerfvuil van op de SS Kilmore werd bovengehaald, bijna het dubbel dan bij de schoonmaak van de West-Hinder in 2019. De opbouw van ons onderwaterpatrimonium staat nog maar in zijn kinderschoenen maar is in volle ontwikkeling. We moeten toezien om dit erfgoed verder goed te beschermen. En zo kunnen we ook de rijkdom van ons Noordzee-erfgoed met iedereen delen”, aldus minister Van Quickenborne
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier