Zeehondje Sem kiest na 3,5 maanden revalideren het ruime sop

Voor de negenjarige Zoë was de vrijlating een emotionele gebeurtenis. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Sea Life Blankenberge gaf dinsdagmorgen zeehondje Sem de vrijheid terug na een verblijf van drieënhalve maand in het opvangcentrum. De pup, een vrouwtje, spoelde op 8 juli aan in Oostduinkerke en was toen net geen week oud. “Dat is uitzonderlijk jong voor zo’n aangespoeld dier”, zegt Scott Hadley, hoofddierenverzorger in Sea Life.

Niet toevallig was zijn voltallige team bij de vrijlating aanwezig. “Iedereen was heel erg op dit zeehondje gesteld geraakt, juist omdat het diertje zo afhankelijk van ons was. De zeehonden die we in Sea Life opvangen, zijn soms heel agressief maar Sem keek elke morgen naar ons uit. Hij begon al van ver naar ons te huilen, en zoog zelfs op onze knie”, aldus Scott.

Ook voor de negenjarige Zoë was de vrijlating een emotionele gebeurtenis. Zij adopteerde het zeehondje en ging het de voorbije maanden enkele keren bezoeken. “Zoë is gek op dieren, dus besloten we haar die adoptie cadeau te doen. Ze vond dat ook heel leuk om te vertellen op school”, zegt haar mama Sharon De Jonghe.

25 kilo zwaarder

Zeehondje Sem was op korte tijd veel aangesterkt: toen het begin juli strandde in Oostduinkerke, woog het amper 9 kilo en nu 34. Het kwam dus liefst 25 kilo bij. “Als een dier zo’n dertig kilo weegt, is het klaar om weer vrijgelaten te worden. Sem was ook de kleinste pup die we tot nog toe al opvingen dit seizoen. Meestal raken ze van de moeder gescheiden tijdens een storm, of wanneer ze op het strand komen uitrusten en er te veel nieuwsgierigen zijn. Daarom ook is het zo belangrijk om altijd voldoende afstand te houden”, klinkt het nog.

Ieder jaar spoelen er aan onze kust tientallen zeehondjes aan. Deze jonge pups zijn vaak ziek, gewond, uitgeput en sterk vermagerd. Gescheiden van hun moeder hebben ze een zeer geringe overlevingskans. Het team dierenverzorgers van Sea Life vangt ze op en verzorgt ze in het eigen zeehondenopvangcentrum. Na drie tot vier maanden intensieve verzorging worden de pups weer vrijgelaten. Momenteel verblijven er nog vier andere zeehondjes in Sea Life, waarvan drie in quarantaine. Twee daarvan spoelden aan tijdens storm Odette.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier