Veel dode padden aangetroffen in Groenhovebos

Geen mooie aanblik, maar rauwe realiteit: een dood amfibie nabij de visvijvers van Groenhovebos. Dit jaar kwamen er tientallen padden om. © foto JS
Johan Sabbe

Natuurpunt Torhout heeft begin februari weer een vanginstallatie langs de Koolskampstraat opgesteld om de padden tijdens hun jaarlijkse amfibieëntrek veilig de weg over te zetten. Maar helaas heeft het dit keer niet veel uitgehaald. De dieren werden zopas nabij de vijvers van Groenhove massaal dood aangetroffen.

In het vroege voorjaar ontwaken de padden quasi gelijktijdig uit hun winterslaap en trekken met velen naar een nabije poel om er hun eieren af te zetten en te bevruchten. Om voor nageslacht te zorgen dus. Als die tocht wegen met gemotoriseerd verkeer kruist, is de kans reëel dat de dieren doodgereden worden. En dus zorgen vrijwilligers van Natuurpunt voor een vanginstallatie om de padden – en ook kikkers en salamanders – veilig over te zetten.

Zopas werd omheen de visvijvers nabij Groenhovebos echter een grote hoeveelheid padden dood aangetroffen. Bijna alle aan de buikzijde opengereten. Geen appetijtelijk uitzicht, maar vooral jammer voor het amfibieënbestand en voor het werk van de Natuurpunt-vrijwilligers. Schepen van Leefmilieu Elsie Desmet schrikt als ze het slechte nieuws hoort. En kan niet direct een verklaring geven. Dus ging ze op zoek naar de oorzaak van de massale paddensterfte. Die oorzaak ligt bijna zeker bij de natuur zelf, die onverbiddelijk kan zijn.

Bruine rat is de dader

“Specialisten van Natuurpunt zeggen me dat de bruine rat, de bunzing en soms ook roofvogels zich aan padden tegoed doen”, aldus de schepen. “Dat is een natuurlijk fenomeen, waar we weinig of niets tegen kunnen ondernemen om het te voorkomen. De natuur kan bikkelhard zijn. Ik vermoed dat het in Groenhove om bruine ratten gaat die de padden doden. De ratten doden die amfibieën en scheuren ze aan de buikzijde open, maar eten er nauwelijks van. De padden bevatten namelijk een huidgif, wat hen tot een onsmakelijke hap maakt. Ratten verkiezen dus eigenlijk kikkers. Maar toch doden ze de padden uit een soort natuurlijke reflex. De padden verplaatsen zich heel traag, zitten vaak stil en zijn dus een gemakkelijke prooi. De ratten laten de dode dieren op de oevers van de poelen achter.”

“Helaas kampt ook Torhout met veel bruine ratten. Momenteel liggen er nochtans ruim 310 klemmen en gifbuizen in het kader van onze rattenbestrijding.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier