Tuinrangers nemen je mee op safari in je eigen tuin: vrijwilligers gezocht

Schepen van groen en natuur Maria Polfliet: "We zoeken nu vrijwilligers die willen meewerken aan het project." © PPW
Redactie KW

Dit najaar start het stadsbestuur een nieuw vrijwilligersproject in samenwerking met Inverde, de opleidingstak van Natuur en Bos. Een team van gespecialiseerde tuinrangers zal advies geven voor een natuurvriendelijke tuin die bruist van leven en beter bestand zal zijn tegen droogte en hitte.

“We hebben al heel wat publiek domein klimaatrobuuster ingericht”, opent schepen van Groen en Natuur Maria Polfliet. “Denk maar aan ons hemelwaterplan, ons groenplan in opmaak bij Leiedal en de mogelijkheid tot ontharding bij projecten. Ons publiek domein wordt verder geïnventariseerd naar groen en projecten als De Mote Desselgem en de visvijvers worden verder uitgediept binnen die visie.”

Naast publieke ruimtes heeft Waregem echter ook heel veel oppervlakte in private tuinen. “Ook daar is er mogelijkheid om begrippen als biodiversiteit, ontharding, ruimte voor water en klimaatrobuust binnen te loodsen”, vervolgt Maria. “Het is dan ook een grote opportuniteit om ons samen met Sint-Niklaas, Brakel, Geraardsbergen, Zwalm, Leuven, Boom, Kalmthout, Turnhout en Genk te engageren als pilootgemeente voor dit project.”

Hart voor de natuur

“We doen dan ook een warme oproep om vrijwilligers (tuinliefhebbers met een hart voor de natuur, red.) te vinden die willen meewerken om die boodschap zelf te laten ‘binnenkomen’ en die ook uit te dragen”, verduidelijkt Maria. “Complementariteit ten top. Stadsgenoten die elkaar meenemen op safari in hun eigen tuin, op zoek naar fascinerende wildlife. Tegelijkertijd geeft de ranger advies op maat voor een meer natuurvriendelijke tuin die bruist van leven en beter bestand is tegen droogte en hitte. Zo maken we van onze stad één groot natuurgebied.”

Een tuinsafari met advies duurt al gauw twee uur. Vrijwilligers dienen zich dus voldoende te kunnen vrijmaken. Kennis van planten en diersoorten is natuurlijk meegenomen, maar geen must. Belangrijker is enige ervaring met tuinieren en vooral veel zin om bij te leren. Een uitgebreide opleidingssessie zorgt voor vervolmaking. Inschrijven voor de gratis infoavond op 7 oktober kan via www.waregem.be.

(PPW)

Info: www.tuinrangers.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier