Rukwinden tot 80 km/u en zelfs meer verwacht: nummer 1722 geactiveerd

Redactie KW

Zaterdag wordt het erg onstuimig weer aan onze kust. Met rukwinden tot 80 km/u en zelfs meer gaat het hard waaien. FOD Binnenlandse Zaken activeert het nummer 1722. De wind zou aanhouden van 10 uur tot ongeveer 21 uur.

Binnenlandse Zaken vraag om 1722 niet onnodig te bellen. Bij incidenten waarvoor een tussenkomst van de brandweer niet nodig is bijvoorbeeld. Daarnaast wordt gevraagd om enkel het noodnummer te bellen als er iemand mogelijk in levensgevaar is.

Het nummer 1722 is geen noodnummer. Enkel de nummers 112 (brandweer, ambulance) en 101 (politie) zijn noodnummers. Het activeren van het nummer 1722 gebeurt preventief bij een aankondiging van storm of onweer, maar houdt geen waardeoordeel in met betrekking tot de ernst van de waarschuwing of de eventuele schade die deze zou kunnen veroorzaken. Het is niet omdat het nummer 1722 wordt geactiveerd, dat er steeds van moet uitgegaan worden dat er overal zwaar weer op komst is en/of dat er mogelijk veel schade kan zijn.

Het nummer 1722 heeft dus de bedoeling om de burger weg te houden van de noodnummers wanneer er geen sprake is van een levensbedreigende of potentieel levensbedreigende situatie.

Geduldig zijn

De noodcentrales krijgen tijdens of na een storm of onweer veel meer oproepen dan normaal te verwerken krijgen. Tientallen burgers bellen tegelijk naar het nummer 1722 waardoor er onvermijdelijk wachtrijen ontstaan. Blijf dus geduldig aan de lijn en bel desnoods later nog eens terug naar 1722.

Probeer in plaats van 1722 te bellen, het digitaal loket van je brandweerzone (indien deze hierover beschikt) te contacteren om een niet dringende hulpvraag aan de brandweer door te geven. Bel in elk geval niet naar 112. Als je tijdens de activatie van het nummer 1722 toch voor niet-dringende brandweerinterventies toch naar het noodnummer 112 belt, zal je hoe dan ook gevraagd worden om het nummer 1722 te bellen. Levensbedreigende situaties moeten altijd prioritair afgehandeld kunnen worden.

Nadat je het nummer 1722 gebeld hebt, is het belangrijk om geduldig te wachten op de komst van de brandweer. Zij bekijken situatie per situatie en bepalen wie het eerst verder geholpen moet worden. Dit betekent dat je in sommige gevallen wat langer zal moeten wachten. Bel dus zeker niet terug naar 1722 om te informeren waar de brandweer blijft.

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier