Sinds 1 november waren in ons land al verstrengde maatregelen van kracht voor professionele houders van pluimvee en voor hobbyhouders. Eind oktober waren in Nederland namelijk verschillende besmettingen met vogelgriep vastgesteld bij wilde vogels en pluimvee.

Het federaal voedselveiligheidsagentschap (FAVV) meldt dat het vogelgriepvirus op 13 november vastgesteld is bij drie wilde vogels in het vogelopvangcentrum in Oostende. Op advies van het FAVV heeft minister van Landbouw David Clarinval daarom aanvullende preventieve maatregelen genomen die verplicht zijn voor alle particuliere houders van pluimvee en vogels in België. Dit zijn onder meer alle mensen die in hun tuin kippen of siervogels houden, maar ook duivenmelkers.

De verplichte maatregelen die op 1 november waren opgelegd voor professionele pluimveehouders, blijven gelden. Een overzicht van alle maatregelen is terug te vinden op de website van het Agentschap.

Vogelgriep is een zeer besmettelijke virusziekte waar waarschijnlijk alle vogelsoorten gevoelig voor zijn. Er zijn geen aanwijzingen dat het virus ook schadelijk is voor de mens. Ook de consument loopt geen enkel risico. Vlees en eieren van pluimvee kunnen in alle veiligheid gegeten worden, aldus het FAVV.

Wie een verhoogde sterfte of een ander symptoom van ziekte vaststelt, moet onmiddellijk een dierenarts contacteren. Mensen die in de natuur een dode wilde (water)vogel opmerken, wordt gevraagd om dit te melden via het gratis telefoonnummer 0800/99 777.

(Belga)

Sinds 1 november waren in ons land al verstrengde maatregelen van kracht voor professionele houders van pluimvee en voor hobbyhouders. Eind oktober waren in Nederland namelijk verschillende besmettingen met vogelgriep vastgesteld bij wilde vogels en pluimvee.Het federaal voedselveiligheidsagentschap (FAVV) meldt dat het vogelgriepvirus op 13 november vastgesteld is bij drie wilde vogels in het vogelopvangcentrum in Oostende. Op advies van het FAVV heeft minister van Landbouw David Clarinval daarom aanvullende preventieve maatregelen genomen die verplicht zijn voor alle particuliere houders van pluimvee en vogels in België. Dit zijn onder meer alle mensen die in hun tuin kippen of siervogels houden, maar ook duivenmelkers. De verplichte maatregelen die op 1 november waren opgelegd voor professionele pluimveehouders, blijven gelden. Een overzicht van alle maatregelen is terug te vinden op de website van het Agentschap.Vogelgriep is een zeer besmettelijke virusziekte waar waarschijnlijk alle vogelsoorten gevoelig voor zijn. Er zijn geen aanwijzingen dat het virus ook schadelijk is voor de mens. Ook de consument loopt geen enkel risico. Vlees en eieren van pluimvee kunnen in alle veiligheid gegeten worden, aldus het FAVV.Wie een verhoogde sterfte of een ander symptoom van ziekte vaststelt, moet onmiddellijk een dierenarts contacteren. Mensen die in de natuur een dode wilde (water)vogel opmerken, wordt gevraagd om dit te melden via het gratis telefoonnummer 0800/99 777.(Belga)