Eerste ooievaarsjongen van 2020 geboren in Zwin Natuur Park

© (Foto DM)
Redactie KW

Het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist mocht op maandag 27 april het eerste ooievaarsjong van 2020 verwelkomen. De geboorte vond plaats op één van de nesten aan de ooievaarstoren in het Park. Het nest is te zien op de livestreambeelden die kunnen bekeken worden via de website www.zwin.be of het YouTubekanaal van het Zwin Natuur Park.

Het ooievaarsjong is zo’n twaalf centimeter groot en weegt ongeveer 70 gram. De eerste dagen is het kwetsbare ooievaarsjong maar heel af en toe te zien. Het wordt in het begin vrijwel voortdurend afgeschermd door de ouders. Na een week zal ze zich steeds meer laten zien, als ze even van onder de vleugels van de oudervogel tevoorschijn komen. Binnen een tweetal maanden is ze uitgegroeid tot volwaardige jonge ooievaars.

Dit jaar zijn twaalf ooievaarsnesten bezet in het Zwin Natuur Park. Eind maart werden de eerste ooievaarseieren gelegd. De laatste broedparen gingen pas half april tot broeden over. De broedduur bedraagt ongeveer 33 dagen. Het Zwin Natuur Park verwacht de komende weken dus nog meer geboortes.

Ooievaars leggen meestal drie tot vijf eieren. Deze worden niet allemaal tegelijk gelegd, maar gemiddeld om de twee dagen. Zowel het vrouwtje als het mannetje houdt het legsel warm. Doordat de eieren niet allemaal tegelijk gelegd worden, komen ze ook niet allemaal samen uit. Daardoor zijn niet alle jongen in hetzelfde nest even groot. In goede omstandigheden kunnen er ruim 20 ooievaarsjongen opgroeien in het Zwin Natuur Park. Alle info op www.zwin.be of www.bit.ly/livestream_ooievaars

(DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier