Cactus Festival Brugge in de prijzen op GroeneVent Awards van OVAM

Redactie KW

OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, verkiest jaarlijks de duurzaamste evenementen van Vlaanderen, om hun moedige keuzes te ondersteunen.

“De roep om een groter milieubewustzijn op evenementen, festivals en campingterreinen klinkt ondertussen even luid als de muziek op de podia”, vindt algemeen directeur Danny Wille. “Tientallen evenementen toonden in 2016 opnieuw aan dat er ook iets aan gedaan wordt.”

De GroeneVent Awards worden uitgereikt in drie categorieën. Dancefestival Paradise City (Steenokkerzeel) haalde het in de categorie van de grote evenementen (meer dan 15.000 bezoekers) omdat het niet alleen herbruikbare bekers en credits op een bandje (in plaats van jetons) gebruikt, maar ook aan sensibilisering en duurzame-energiewinning doet. “Voor elk probleem vonden de organisatoren een originele, ecologische oplossing en telkens wisten ze die nog ‘hip’ te verpakken ook”, aldus de jury.

Bij de middelgrote evenementen (3.000 tot 15.000 bezoekers) won wereldmuziekfestival Ubuntu (Boom) voor onder meer zijn gebruik van recuperatiematerialen en het opzetten van workshops voor kinderen rond het afvalverhaal. Bij de kleine evenementen (tot 3.000 bezoekers) was er een ex aequo tussen Brakrock Ecofest (Duffel) en Gitannekesfoor (Herselt).

Elke winnaar krijgt een cheque in verhouding met zijn categorie (6.000 euro voor de grote, 3.000 euro voor de middelgrote en 1.000 euro voor de kleine evenementen). Daarnaast werd donderdag ook een publieksprijs uitgereikt. Humo-lezers kozen voor het Brugse Cactus Festival, dat de affiche van de volgende editie paginagroot in het weekblad zal mogen plaatsen.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier