Brugse hongerstaker krijgt steun van ‘Grootouders voor het Klimaat’

Redactie KW

Wouter Mouton, die tien dagen in hongerstaking gaat om aandacht te vragen voor de klimaatproblematiek, krijgt steun van de actiegroep ‘Grootouders voor het Klimaat’. Zij starten begin januari ook een Brugse kern op.

Bruggeling Wouter Mouton was de voorbije maanden zo’n drie à vier keer per week met een groot bord met het opschrift ‘What do you do to fight climate change?’ te zien in het Brugse stadscentrum. Hij stelde zich voornamelijk op op de Markt en de Burg op, niet toevallig de drukste locaties in de stad.

Vraag om klimaatnoodtoestand uit te roepen

Al twee keer vroeg hij bij de start van de gemeenteraad in het stadhuis aandacht voor de problematiek van de opwarming van de aarde. Hij wil dat het Brugse stadsbestuur de klimaatnoodtoestand uitroept, naar het voorbeeld van Brussel, Londen en New York.

Sinds woensdag gaat hij een stap verder in zijn strijd voor meer aandacht voor de klimaatproblematiek. Woensdag is hij namelijk gestart met een tiendaagse hongerstaking. Hij is iedere dag van 10 uur tot 16 uur zichtbaar voor het stadhuis aanwezig als hongerstaker. Hij eet niets, ook buiten die uren.

Steun van Grootouders voor het Klimaat

De man krijgt nu ook steun van ‘Grootouders voor het Klimaat’, een actiegroep die eerder dit jaar werd opgericht met een colloquium in het Vlaams Parlement. Op 6 januari wordt er ook een Brugse kern van deze actiegroep opgestart. Enkele aanstaande leden en sympathisanten kwamen vandaag al een eerste actie voeren op de Burg in Brugge, waar ze hongerstaker Wouter Mouton een hart onder de riem kwamen steken. Een van de woordvoerders van de actiegroep, gewezen VRT-journalist en parlementair Hugo Van Dienderen, nam er het woord.

“Als Grootouders voor het Klimaat steunen wij iedereen die actief is rond deze problematiek. Het is immers ook de toekomst van onze kleinkinderen die op het spel staat”, liet Van Dienderen verstaan. “Wij hebben heel veel respect voor wat Wouter hier doet met zijn hongerstaking. En het stelt me tevreden dat er, na actieve kernen in Limburg en De Kempen, binnenkort ook een Brugse kern opgericht wordt.”

“Al 4 kilo kwijt”

In Brugge is Jeroen Opdebeeck een van de voortrekkers van Grootouders voor het Klimaat. “Er zal op 27 december, op het einde van de hongerstaking van Wouter, een slotmoment met een actie georganiseerd worden op de Burg”, liet hij verstaan. Ook de Brugse Groen-gemeenteraadsleden Karin Robert en Charlotte Storme kwamen hongerstaker Wouter steunen. “Wij zullen zeker nog initiatieven nemen in de gemeenteraad om de vraag van Wouter voor het uitroepen van de klimaatnoodtoestand steunen. Jammer genoeg worden onze commentaren over milieu en de klimaatproblematiek meestal op gegniffel of hoongelach onthaald door de andere partijen”, lieten de raadsleden verstaan.

Wouter liet intussen weten dat het behoorlijk goed met hem gaat. “Ik voel wel dat ik verzwakt ben. Alles wat ik doe gaat trager. Ik drink enkel wat thee. De tweede dag van de hongerstaking, donderdag, was bijzonder zwaar, maar nu gaat het beter. Er is al een dokter langs geweest en er zijn geen ernstige problemen. Na vier dagen van de hongerstaking ben ik een kleine vier kilogram afgevallen. Mijn startgewicht was 81 kilogram. Wellicht zal ik zo’n acht kilogram kwijt zijn na afloop van de actie”, besluit Wouter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier