VRT-CEO Frederik Delaplace woensdag om tekst en uitleg gevraagd in Vlaams Parlement over herschikking directie

CEO Frederik Delaplace zal worden uitgenodigd om tekst en uitleg te geven bij de herschikking van de VRT-top. © Archief Belga

Het Vlaams Parlement roept woensdag om 14 uur een ad hoc commissie samen om de toestand bij de VRT te bespreken. Daarbij zal CEO Frederik Delaplace uitgenodigd worden om tekst en uitleg te geven bij de herschikking van de VRT-top. Naast Delaplace worden ook ontslagnemend minister Benjamin Dalle (CD&V), VRT-voorzitter Frieda Brepoels en bemiddelaar Rob van Eijbergen, uitgenodigd. Dat heeft het Uitgebreid Bureau van het parlement beslist via elektronische procedure, zo heeft Belga uit verschillende bronnen vernomen.

Het rommelt aan de Reyerslaan nadat de raad van bestuur van de VRT vorige week besliste om de top te herschikken. Zo moesten Ricus Jansegers, directeur Content, en Lotte Vermeir, netmanager van VRT 1 en VRT Canvas, opstappen. Dat gebeurde na interne conflicten en vraagtekens over hun leiderschapsstijl. Die vraagtekens zijn ontstaan door een welzijnsrapport van een externe bemiddelaar, de Nederlandse professor Rob van Eijbergen. De voorbije dagen laaide de discussie over de beslissing hoog op, met name over het ontslag van Lotte Vermeir.

Politiek staartje

De zaak krijgt ook politiek een staartje. Zo drongen zowel Groen als Open VLD aan op een bijeenkomst van de commissie Media in het Vlaams Parlement. Het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement, het orgaan dat de politieke werking van het parlement coördineert, heeft zich nu na een elektronische rondvraag van parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) achter die vraag geschaard. Omdat de commissie Media nog niet is samengesteld, komt er woensdag een vergadering van een ad hoc commissie waarbij dan de vier eerder vermelde sprekers worden uitgenodigd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier