Uitgeverij Bonte pakt uit met alle tekeningen die cartoonist Guido Beuckels in de jaren 90 voor ‘De Streekkrant’ en ‘Brugsch Handelsblad’ maakte. “Ongecensureerd, al vrees ik dat sommige cartoons in het huidige #metoo-klimaat niet meer door de beugel kunnen. Je moet ze in hun tijdsgeest zien”, zegt de Brugse tekenaar.
Op 23 juni 1906 lag het allereerste nummer van het Brugsch Handelsblad in de krantenwinkels. 115 jaar later blikken we uitgebreid terug op dit heuglijk feit. We doen dat door een reeks oud-medewerkers van ons regionaal weekblad te portretteren.
Guido Beuckels (68) is er trots op dat hij een echte Bruggeling – gebrakt en gespogen
Syndicalist
De liefde voor het tekenen kreeg hij mee van zijn opa Theophile Beuckels, die in de Schaarstraat een schildersbedrijfje had en de Gouden Handrei in een schilderij vereeuwigde.
“Als kind tekende ik dat schilderij na, het was eenvoudig van compositie”, vertelt Guido Beuckels, die na zijn humaniora bij de Frères een graduaat bouwkunde behaalde aan Sint-Lucas in Brussel.
Na vijf jaar bij de Groep Planning gewerkt te hebben, belandde Guido Beuckels in de jaren 80 bij de gebouwendienst van de toenmalige BRT, waar hij tot zijn pensioen in 2015 zou blijven werken, ook een aantal jaren als vrijgestelde vakbondsafgevaardigde voor het ACV. “Brugge was voor mij decennialang enkel een slaapstad, omdat ik dagelijks naar Brussel pendelde.”
Overstap
Maar in mijn vrije tijd bleef ik tekenen. In 1989
Zo is het idee gerijpt voor ‘t Brugs Hallerietje : de torens van Brugge die commentaar gaven bij de actualiteit. Sint-Salvators was voor de Cercle, de Halletoren voor de Club. En met de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk kon ik een vrouwelijke stripfiguur lanceren.”
Een ziel
“De torens van Brugge kregen een ziel. Hun hoekige uitzicht werd alsmaar ronder en beweeglijker. Op den duur kregen ze zelfs voetjes en de Halletoren had echt de neus van Fred Flintstone, die kon ik al op mijn elfde perfect natekenen.”
“Qua stijl leun ik enigszins aan bij de strips van Nero. Inhoudelijk waren dossiers als het nieuwe verkeerscirculatieplan, SOS voor een Leefbaar Brugge, de perikelen rond de nieuwbouw van ‘t Pandreitje, Jean-Pierre Van Rossem en de voetbalderby’s uiteraard dankbare onderwerpen.”
Bert De Graeve
“Na anderhalf jaar wou Brugsch Handelsblad een nieuw concept. Bijgevolg heb ik de figuur van Guido Gezellig gecreëerd: de getrouwde achterneef van de priester-dichter.”
“Midden 1998 kwam vroegtijdig een einde aan onze samenwerking. Tot mijn grote spijt. Ik moest qua verloning inbinden, maar als vakbondsafgevaardigde bij de openbare omroep kon ik daar niet mee akkoord gaan.”
“Het waren toen erg woelige jaren bij de VRT. Bert De Graeve werd ceo en kwam het omroepgebouw binnen met de droge mededeling: jullie zijn met te veel, jullie verdienen te veel en jullie werken te weinig . Dat leidde tot stakingen bij de VRT. En precies op dat moeilijke moment vroeg de directie van Brugsch Handelsblad mij ook om financieel in te leveren.”
Stadsgids
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier