“We kregen die rol toevallig”: Dirk en Bea uit Pollinkhove figureren als ouders van overleden agent Eddy in laatste aflevering van Chantal

Bea en Dirk, rechts vooraan op de eerste rij in de kerk, waren zondag te zien in de laatste aflevering van Chantal als de ouders van de overleden agent Eddy tijdens zijn begrafenis. © KVCL/gf
Koen Van Colen
Koen Van Colen Medewerker KW

Dirk Ackerman (65) en Bea Desmedt (66) uit Pollinkhove waren zondag te zien in de zesde en laatste aflevering van de tweede reeks van Chantal. Het koppel figureerde daarin als de ouders van Eddy tijdens zijn begrafenis. Agent Eddy werd in aflevering vijf doodgeschoten bij een politie-inval. “We kregen die rol per toeval”, klinkt het.

Het tweede seizoen van de fictiereeks Chantal zit erop. Zes weken lang zaten elke zondagavond ruim een miljoen Vlamingen voor de buis om de avonturen van inspecteur Chantal Vantomme en het politiekorps van Loveringem te volgen. Aflevering vijf eindigde echter dramatisch toen bij een inval inspecteur Eddy, vertolkt door Adrian Sack, om het leven kwam. In de laatste aflevering zondagavond stond naast de zoektocht naar de moordenaar ook de begrafenis van Eddy centraal. Daarin speelden Dirk Ackerman en Bea Desmedt de ouders van Eddy.

“We hadden ons eigenlijk gewoon aangemeld als figurant om in de kerk te zitten tijdens de begrafenis”, zeggen Bea en Dirk. “Maar de dag zelf vroeg de productieploeg ons onverwacht om de rol van Eddy’s ouders te vertolken. Oorspronkelijk zou een ander koppel dat doen, maar zij hadden niet de geschikte kledij bij. Het feit dat wij zogezegd hun plaats inpikten, vonden ze niet zo fijn.”

“Het bureau van de burgemeester in de serie is mijn voormalig kantoor in het administratief centrum van de stad Lo-Reninge” – Dirk Ackerman

Ook in de eerste reeks van Chantal, die vorig jaar te zien was, speelden Bea en Dirk een figurantenrol. “Maar toen kon je ons niet herkennen”, zegt Bea. “We hebben zelf goed moeten kijken om ons te zien. Maar nu kwamen we wel in beeld. Het was leuk om te doen.”

Figureren in Chantal was voor Dirk Ackerman extra speciaal. “Het bureau van de burgemeester in de serie is mijn voormalig kantoor in het administratief centrum van de stad Lo-Reninge”, zegt Dirk. “Ik was tot mijn pensioen in 2021 namelijk algemeen directeur van de stad. Het is fijn om mijn oude werkplaats nog eens op televisie te zien.”

Ook te zien in Juliet

Bea en Dirk hebben duidelijk de smaak te pakken. “We hebben ondertussen ook nog gefigureerd in ‘Juliet’, een nieuwe fictiereeks die vanaf nu zondag te zien zal zijn op VRT 1”, vertelt Bea.

Het figurantenkoppel keek zondag samen naar de laatste aflevering van Chantal.
Het figurantenkoppel keek zondag samen naar de laatste aflevering van Chantal. © KVCL

“We figureren ook daarin op een begrafenis, zowel in de kerk als bij het buitenkomen van de dienst. Zullen we goed te zien zijn? Dat weet je nooit. Er wordt ontzettend veel geknipt, hé. Zo waren we in Chantal aanwezig op de koffietafel van Eddy. Heel veel opnames, maar tijdens de koffietafel in de aflevering zondag kwamen we niet in beeld. Niettemin is het heel aangenaam om zo’n draaidag mee te maken. Heel boeiend voor leken zoals wij, figuranten. Je ziet en hoort een en ander. Mijn respect voor de acteurs en de voltallige crew die dit dag in dag uit doen is groot, want het is keer op keer een scène hernemen tot ze tevreden zijn over de opname. Dat gaat vaak gepaard met lang wachten, soms héél lang. Lange pauzes ook, bij het opnieuw installeren van de camera’s en het aanpassen van allerlei details.”

Eigen kweek

Bea heeft vroeger ook al enkele keren gefigureerd in andere series en zelfs in een film. “Samen met mijn zus Marie-Jeanne figureerde ik al in de eerste reeks van ‘Eigen kweek’ in de cafetaria van het zwembad in Poperinge”, zegt Bea.

Dirk Ackerman in zijn voormalige kantoor in het administratief centrum, dat in Chantal dienst doet als bureau van de burgemeester.
Dirk Ackerman in zijn voormalige kantoor in het administratief centrum, dat in Chantal dienst doet als bureau van de burgemeester. © KVCL

“In ‘Eigen kweek 2’ zaten we op de kabelbaan Cordoba. Ook in de serie ‘Voor wat hoort wat’ in 2014 en in de film ‘Witse’, eveneens in 2014, hadden we een figurantenrol. We namen ook mijn zus Marie-Madeleine op sleeptouw om mee te doen in de kerstspecial van ‘Eigen kweek’. Toen moesten we in Ieper rond de schaatspiste flaneren.”

Wie ook eens zijn kans wil wagen als figurant, kan zich inschrijven via www.inthepicture.com. Misschien ligt er wel een figurantenrol weggelegd in de derde reeks van Chantal, waarvan de opnames dit jaar nog plaatsvinden.