“We gaven altijd een eerlijk oordeel”: Vakantiewoning Aan De Blankaart in Woumen duikt op in ‘Met Vier in Bed’ op VTM

Ria en Frans hebben in hun vakantiewoning een prachtig zicht op de Blankaartvijver. (foto API)
Anton Peene Reporter

Frans en Ria uit Diksmuide zijn al 48 jaar samen. Toen de kinderen uit huis gingen, besliste het koppel om het grote huis om te vormen tot een vakantiewoning voor 15 personen. Met een prachtig zicht op De Blankaart is hun gelijknamige vakantiewoning een ideale plek om te ontspannen. Dat zal tv-kijkend Vlaanderen op woensdag 27 augustus kunnen ontdekken, want Frans en Ria doen mee aan het VTM-programma Met Vier in Bed.

Een nieuwe week Met Vier in Bed telt drie B&B’s in de Westhoek. Op woensdag 27 augustus is Aan de Blankaart aan de beurt. Frans Saint-Germain en Ria Clyncke openen dan de deuren van hun woning met prachtig zicht op het gelijknamige natuurgebied. De naam Frans Saint-Germain (70) klinkt als een klok in horecamiddens. Hij groeide op in Houthulst op het landbouwbedrijf van zijn ouders. Zijn vrouw Ria Clyncke is afkomstig van Dudzele. Toen Ria met de KLJ van Dudzele op kamp kwam in Houthulst, sloeg de vonk over. Hun eerste stappen in de horeca zetten ze in 1978 met een vishandel en traiteur. Ze droomden van een eigen zaal en Frans en Ria begonnen ruim 30 jaar geleden met Salons Saint-Germain. Eerst in een oude cinemazaal, daarna in het huidige complex. “Negen jaar geleden nam onze zoon Tim dit over, samen met schoondochter Eline. Ria en ik namen een sabbatjaar en het jaar nadien kozen we voor een nieuwe uitdaging. We startten restaurant Père et Mère op. Ik was 62 jaar, maar wilde nog niet stilzitten. Na vier jaar zochten we naar jonge opvolgers en die vonden we met Jelle en Magali. Nu help ik nog enkele keren in de week. Naast het koken ben ik lid van culinaire clubs en zetel ik in jury’s van kookwedstrijden.”

Prachtig en uniek zicht

Dat is niet alles, want sinds drie jaar ontfermt hij zich samen met Ria over vakantiewoning Aan De Blankaart. “We hebben vijf kinderen. Onze drie zonen hebben in het centrum van Diksmuide hun eigen zaak, allemaal naast elkaar. Tim doet de salons, Bert is bakker en Stijn heeft een traiteurzaak. Dochters Annelies en Ann-Sofie werken in het onderwijs. Toen Tim de salons overnam, wonen we hier fulltime. Vroeger kwamen we hier enkel op onze sluitingsdag. Intussen zijn alle kinderen het huis uit en we hadden veel plaats over. De kamers hadden een opknapbeurt nodig en we dachten na om een kangoeroewoning te maken. Op dit moment zijn we nog niet hulpbehoevend.”

“We zouden nog een sauna toevoegen aan ons aanbod, want ook in de winter is het hier prachtig”

“Een ander idee was een vakantiewoning, want we hebben hier een prachtig en uniek zicht op de Blankaartvijver. Zo is onze vakantiewoning geboren en we hebben er nog geen moment spijt van gehad. De gasten zijn gelukkig en al die ontmoetingen zijn verrijkend. Het vakantiehuis heeft een smaakvol interieur en biedt alle comfort. Er zijn vier slaapkamers en twee badkamers, een ruime woonkamer en een volledig ingerichte keuken, een gezellig salon en een toffe bar. In de uitgestrekte tuin is er een openluchtzwembad, verwarmd van april tot oktober. Een groot terras met barbecue en een woonwagen met extra sanitaire ruimte en de tipitent zijn enkele andere troeven. De meeste verhuur is van vrijdag 15 uur tot zondag 15 uur. Zo hebben we de zondagavond nog vrij voor tijd met de familie.”

Fluisterboot

Volgende week komen Frans en Ria op televisie. “Het productiehuis contacteerde ons en vroeg eerst om een filmpje van onszelf door te sturen. Uiteindelijk kregen we het bericht dat we geselecteerd waren en eind juni vonden de opnames plaats. Het is wel een beetje uit onze comfortzone, met die camera’s, maar het was een hele fijne ervaring. Met Vier in Bed is een feelgoodprogramma. We gaven de andere B&B’s altijd een eerlijke beoordeling. Ze vroegen ons ook om ontbijt aan te bieden, want normaal doen we dat niet. Als activiteit gingen we met De Blankaart-conservator Guido Vandenbroucke op de fluisterboot. ‘s Avonds amuseerden we ons in café De Speelman in Woumen. We kijken al uit naar de afleveringen, al zijn we tijdens de uitzending net met vakantie. We vinden wel een oplossing, want we willen dit niet missen.”

Frans hoopt nog een tijdje door te gaan en wil nog wat meer winterbeleving toevoegen aan de vakantiewoning. “In de zomer heb je al ons verwarmd zwembad, terwijl het in de winter ook heel mooi is in De Blankaart. We hebben al een jacuzzi en denken eraan om een sauna toe te voegen aan ons aanbod.”

Meer info: aandeblankaart.be of info@aandeblankaart.be. Adres: Iepersteenweg 72 in Woumen.