Tien om te zien op je scherm dit najaar: van klassieke kleppers tot interessante nieuwkomers

Wim Lybaert trekt er dit najaar weer op uit met zijn Columbus. © VRT
Bert Vanden Berghe

Maandag start niet alleen een nieuw schooljaar, maar ook het nieuwe televisieseizoen. Daarbij strijden de zenders VRT 1, VTM, Play4 en hun aanverwanten opnieuw om de aandacht van de kijker. Voor wie het bos door de bomen niet ziet, geven wij tien tips mee voor dit najaar.

Uit een grootschalig onderzoek blijkt dat we meer dan ooit televisie kijken, maar liefst een half uur meer dan voor de coronaperiode. Alleen doen we dat niet meer enkel via ons scherm in de living, maar via alle mogelijke kanalen en op elk tijdstip van de dag. Dit najaar schuiven de klassieke zenders opnieuw hun kijkcijferkanonnen naar voor. Zo is het bij VTM uitkijken naar een nieuw seizoen van The Masked Singer, Blind Getrouwd, Camping Coppens en Alloo bij de Verkeerspolitie. Bij Play4 scoren Stukken van Mensen, Bake Off Vlaanderen en uiteraard De Slimste Mens ter Wereld steevast terwijl we bij VRT 1 onder meer Het Huis en Onder Vuur 3 mogen verwachten. Maar ook deze lonen de moeite:

1. Celebrity Klopjacht

BV’s zijn op momenten opgejaagd wild, maar nu mag je het letterlijk nemen. De zusjes Coorevits (die sinds dinsdag ook een podcast hebben, red.), Rik Verheye en bestie Pedro Elias, en de Achter De Schermen-boys Pieterjan Marchand (uit Brugge, red.) en Jeff Bronder moeten zo lang mogelijk uit de klauwen van de speurders blijven.

(vanaf zondag 1 september op Play4)

2. Kotmadam Sarafian

Actrice Barbara Sarafian heeft zich vorig academiejaar ontfermd over zeven Gentse kotstudenten, met wie ze lief en leed heeft gedeeld. Daarbij zit ook Bram uit Tielt, die schachtentemmer is bij een studentenvereniging. Daarnaast biedt ze ook onderdak aan de Brugse Lorelei, met wie ze een stevige aanvaring krijgt…

(vanaf dinsdag 3 september bij VTM)

3. Knokke Off

Het eerste seizoen van de fictiereeks van het West-Vlaamse productiehuis Dingie was op zijn zachtst gezegd een kijkcijferkanon. In het tweede seizoen mogen we ons aan nog meer uitspattingen en intriges verwachten. Viviane De Muynck en Aimé Claeys zijn de nieuwkomers van dienst.

(vanaf vrijdag 6 december op VRT MAX)

De Verhulstjes zijn aan hun zesde seizoen toe.
De Verhulstjes zijn aan hun zesde seizoen toe. © Play4

4. De Verhulstjes

Fans van de familie Verhulst mogen extra vakantiedagen opnemen om ze te zien op het scherm, want met VIKTOR heeft Verhulst Jr. een YouTube-reeks lopen en zien we hem opduiken in onder meer Komen Eten en een podcastreeks met zijn vader. Die stelt dan weer De Tafel van Gert op. Al is het vooral uitkijken naar het zesde seizoen van De Verhulstjes. Gaande van verbouwingen in Oostduinkerke tot een weekendje weg in de Ardennen én de 30ste verjaardag van Viktor… we kijken al uit naar de persiflages ervan in De Ideale Wereld!

(vanaf zaterdag 7 december op Play4)

5. Het Detentiehuis

Een detentiehuis moet een humaner en toekomstgerichter antwoord bieden op de gevangenissen, met onder meer open cellen en een actieve zoektocht naar een woning en werk. Deze docureeks brengt een exclusieve blik achter de schermen in het detentiehuis in Kortrijk, en volgt daarbij niet alleen de bewoners maar ook het personeel.

(later dit najaar op VTM 2)

6. 40 jaar reilen en Heylen

Oostendenaar Martin Heylen blikt terug op een roemrijke carrière met een achtdelige human interest-reeks. Daarbij zoekt hij bekenden en onbekenden op die hij in een vorig leven interviewde of met wie hij een tijdje optrok in binnen- en buitenland. Wordt ongetwijfeld opnieuw de moeite!

(vanaf dinsdag 3 september op VRT 1)

7. Leven in verlengingen

Tore Sercu, de zoon van acteur en regisseur Mathias Sercu, kreeg drie jaar geleden de diagnose van een ongeneeslijke kanker. Al die tijd balanceert de jonge gast, zijn vriendin en de familie tussen bewust afscheid nemen en bewust leven.

(later dit najaar op VRT 1)

De chakra's van Ingeborg krijgen het zwaar te verduren in ‘De Verraders’.
De chakra’s van Ingeborg krijgen het zwaar te verduren in ‘De Verraders’. © VTM

8. De Verraders

Het concept is in dit derde seizoen onveranderd: stop 20 bekende Vlamingen in een kasteel, onder wie drie verraders en kijk toe hoe ze elkaar met psychologische steekspelen verdacht proberen te maken. Uit het eerste beeld dat we al te zien krijgen, wordt duidelijk hoe zelfs de chakra’s van Ingeborg in het rood gaan door te claimen dat ‘er geen Verrader dicht moet komen of dat ze er naar spuugt’. Dat belooft…

(vanaf zondag 8 september op VTM)

9. De Rugzak

West-Vlaams productiehuis Geronimo gaat na Bestemming X opnieuw voor innovatieve televisie. Met een hoogtechnologische rugzak, inclusief emotionele bagage, laten ze acht bekende Vlamingen zonder klimervaring de legendarische Kilimanjaro beklimmen. De kandidaten zijn nog niet bekend.

(later dit najaar op VRT 1)

10. De Columbus

Last but absoluut not least is de terugkeer van De Columbus, één van de meest fijne programma’s van afgelopen decennium. Drie jaar na het vierde seizoen trekt Wim Lybaert er opnieuw uit. Onder meer Fien Germijns en Bockie De Repper mogen mee.

(later dit najaar op VRT 1)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier