Acht bekende vrouwen, waaronder Sarah Vandeursen, gooien alles in de strijd voor Kom op tegen kanker. Met onder meer een stripact in het Kursaal van Oostende vragen ze aandacht voor borstkanker, al ligt de focus ook op informeren. “Ik ben toch geschrokken van een aantal zaken.”
Fien Germijns, Ann Van den Broeck, Tine Embrechts, Julie Vermeire, Zita Wauters, Maïmouna Badjie, Marleen Merckx en Sarah Vandeursen. Met acht zijn ze, de straffe vrouwen die alles in de strijd gooien om aandacht te vragen voor borstkanker. Een week lang brengen ze aangrijpende getuigenissen en proberen ze het taboe rond de ziekte te doorbreken. Het optreden in het Kursaal in Oostende moet daarbij het orgelpunt worden.
“Ik heb niet getwijfeld toen ze het vroegen, nee”, klinkt het bij Sarah Vandeursen. De actrice, presentatrice en programmamaakster is ook van geen kleintje vervaard. “Dat het voor een heel goed doel is, heeft me meteen overtuigd.”
Heftig traject
Want borstkanker is nog steeds de meest voorkomende kanker bij vrouwen en in ons land de tweede meest voorkomende kankersoort. Meer nog: één op de zeven vrouwen wordt er door getroffen. “Ik ken gelukkig niemand in mijn omgeving, met uitzondering van een vriendin die het vroeger meemaakte. De overlevingskansen worden steeds groter, maar het blijft een zeer heftig traject. Niet alleen de behandeling, maar ook de nazorg verdient nog heel wat aandacht. Dat geldt niet alleen voor borstkanker, maar ook andere kankers tout court. Maar al te vaak worden mensen verwacht om snel weer mee te draaien in de maatschappij, terwijl de nazorg een erg lang proces is.”
“Ik ben toch geschrokken van een aantal zaken. Zo heb ik geleerd dat de kans om borstkanker te krijgen nergens zo groot is als in Vlaanderen. De gesprekken die we hadden, kwamen wel binnen. Ik hoop dat ze dat ook straks doen bij de kijker. Met het programma willen we daar een mooie balans in brengen, want veel verhalen werken ook inspirerend. Zo leerden we van een professor dat voelen niet per sé het voelen belangrijk is, maar dat je ook op het zicht al een verandering kan opmerken. Bovendien blijkt er ook een soort genderkloof te zijn. Bij prostaatkanker is er bijvoorbeeld meer informatie beschikbaar, en ook op vlak van het aantal onderzoeken bij mensen van kleur blijkt er nog wat serieus wat werk aan de winkel te zijn.”
Dat het programma een apotheose kent met een stripact, schrikt Sarah niet zozeer af. “Stress? Goh, het is vooral spannend. Het is niet zozeer schrik om je borsten te tonen, maar wel om alle danspasjes juist te hebben. We werken zo hard aan die prachtige choreografie, dat ik absoluut niet wil falen, ook voor mijn collega’s. Het is wel een stuk buiten mijn comfortzone. Er was nogal wat werk aan mijn vrouwelijke elegantie. Nog steeds eigenlijk.” (lacht)
“We willen allemaal een zo goed mogelijke show neerzetten”
Met onder meer Kenji Minogue heeft Sarah wel al wat podiumervaring. “Maar dat was toch eerder… robuuster qua danspasjes. Nu is het een evenwichtsoefening om mijn vrouwelijke zelve uit te spelen, en toch ook mezelf niet te verliezen. Maar het is heel tof om te doen. Ik had veel van mijn collega’s nog niet ontmoet, maar we vormden al snel een hecht team. Het zijn mensen die ik ondertussen echt graag zie. En we willen allemaal zo’n goed mogelijke show neerzetten. We krijgen ook slechts één kans, hé. Die drie minuten moeten er boénk op zijn.”
Kom op tegen Kanker, alles in de strijd: van maandag 25 maart tot en met donderdag 28 maart, en zaterdag de finale, rond 21.30 uur op VRT 1 en VRT MAX. De stripact maakt deel uit van de finale aflevering, op zaterdagavond. Tickets voor de act op 26 maart zijn vanaf nu te koop via www.vrtmax.be/doemee. De opbrengst gaat naar het goede doel.
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier