Vanaf dinsdag 28 oktober gaat het VTM-programma ‘Mijn Restaurant’ opnieuw van start. Naast een koppel uit Kortrijk wordt de West-Vlaamse eer ook verdedigd in… Antwerpen. Maarten Crop (23) uit Roeselare strijdt er voor de titel, samen met Jonas (24) uit Bonheiden die sinds een jaar in Blankenberge woont en in Knokke werkt. “We hadden meteen een klik.”
Volgende week is het zover: het nieuwe seizoen van ‘Mijn Restaurant’. Een professionele jury onder leiding van presentator Wim Opbrouck gaat er vier duo’s coachen die op vier locaties de strijd aangaan met elkaar én zichzelf. In Kortrijk is dat een koppel dat werkt in Parkhotel, maar ook Antwerpen telt een West-Vlaams duo. Maarten Crop liep als kind school in Ardooie, want hij groeide op aan De Tassche, maar op grondgebied Roeselare. “Mijn moeder kookt heel graag, en zo kreeg ik de interesse van thuis uit mee”, aldus Maarten. “In het middelbaar trok ik naar De Groene Poorte, maar naar het einde van die opleiding toe focuste ik me meer op de zaal, de bar en cocktails. Ik deed nog een extra opleiding drankenkennis en sommelier.”
Stageplek
Vandaag werkt hij al een jaar als meeting & event supervisor in het hotel Radisson Blu in Brugge, maar hij volgde tijdens zijn opleiding stage in Le Sanglier, het restaurant van Wout Bru in de Ardennen. Daar botste hij op Jonas Hendrickx uit Bonheiden bij Mechelen. “Ik wist op hele jonge leeftijd al dat ik chef wilde worden”, aldus Jonas. “Als tiener trok ik naar Hotelschool Ter Duinen, waar ik ook een specialisatiejaar drankenkennis volgde. Op een gegeven moment passeerde Le Sanglier als stageplek, en omdat er niet meteen interesse was door de andere studenten, ben ik daarvoor gegaan. Daar heb ik Maarten leren kennen.”
“Het pand en het verhaal is ons op het lijf geschreven”
“Het klikte meteen tussen ons”, aldus Maarten. “Zowel qua gedrevenheid als humor. Toen ik zag passeren dat ‘Mijn Restaurant’ opnieuw van start zou gaan, stuurde ik het door naar Jonas, bijna als grap alhoewel ik grote fan was van het programma. Een paar maanden later kwam het idee weer bovendrijven en schreven we ons in. Twee dagen later kregen we al een bericht.”
Carcasse
Jonas, die vorig jaar naar Blankenberge verhuisde, werkt sinds begin dit jaar als chef de partie in Carcasse in Knokke. Hij kan zich naar eigen zeggen al aardig uit de slag trekken in het West-Vlaams. “Toch is Antwerpen een logische keuze”, aldus Maarten. “Het pand en het verhaal is ons op het lijf geschreven. We hebben heel veel goesting om straks de deuren te openen.”
‘Mijn Restaurant’, vanaf 28 oktober elke dinsdag en donderdag om 20.40 uur bij VTM. Reserveren kan ook vanaf 28 oktober via vtm.be.