Mollenvanger Marc Denys in gesprek met de verliezend finalist van De Mol 2024

gf
Marc Denys
Marc Denys Enthousiaste mollenvanger uit Veurne

Het spel is gespeeld: de Mol is ontmaskerd en dit is de winnaar van het 12e seizoen. OPGELET, SPOILER ALERT! In de finale van ons favoriet programma is Senne ontmaskerd als de snoodaard van dit seizoen. Bernard kroonde zich tot winnaar. Hij haalde het van Michaël en gaat met de groepspot van 24.160 euro naar huis.

Als mollenvanger voor KW was ik beter bij mijn eerste gedacht gebleven (Senne). Het is omdat alle andere opties ook een mogelijkheid vormen (boomverzorger Michaël) dat je van je eerste idee begint af te wijken, weeral iets geleerd voor volgend jaar!

gf
gf

Dag Michaël, echt proficiat met je parcours dit seizoen. Je haalde verdiend de finale, maar wat ging er door je heen toen je de spot op Bernard zag schijnen?

Eerst was er een seconde ontgoocheling, onmiddellijk gevolgd door een gevoel van rust. Vooraf had ik de winstkansen van Bernard net iets hoger ingeschat, en hij is voor mij zeker een verdiende winnaar. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat ik niet had willen winnen (lacht).

gf
gf

Was je niet te teleurgesteld?

Het waren drie intense weken met een rollercoaster aan emoties en belevenissen, en die flitsten allemaal voorbij onmiddellijk net na de reveal. Maar de dankbaarheid voor dit hele avontuur nam heel snel de bovenhand.

Hoe zou je de prestatie van de Mol omschrijven?

Senne heeft het geweldig gedaan. Hij heeft ons als groep zo goed gelezen en bespeeld, je houdt het niet voor mogelijk. Onze groepspot is dan ook niet echt spectaculair hoog, ook al omdat Senne er een erezaak van maakte dat we geen enkele verdubbelaar konden verzilveren.

Hoe waren die laatste dagen met zijn drieën?

Ik vond ‘bromance’ altijd een heel lelijk woord, maar nu is dat toch wel een heel goede manier om onze band te omschrijven. Die was in de loop van de reeks al heel sterk, en het is er in die laatste dagen alleen maar mooier op geworden. Om dan samen De Mol te beleven tot het allerlaatste moment was een schitterende ervaring.

Tijdens het seizoen werd je héél erg verdacht door kijkend Vlaanderen. Hoe komt dat, denk je?

Ik ben heel vaak net iets te impulsief te werk gegaan, denk ik, waardoor niet alles altijd uitpakte zoals ik het wilde. De groepspot was ook niet altijd mijn eerste bezorgdheid. Daarom vond ik het ook niet altijd jammer als er eens iets misging tijdens opdrachten. Maar ik heb zeker nooit bewust iets laten foutlopen, ik ben altijd voluit gegaan.

gf
gf

Was je jezelf bewust van je onhandigheid?

Op het moment zelf nooit, maar onmiddellijk na een opdracht kwam dat besef snel, ja (lacht). Thuis waren ze toch even ongerust over onze afvoerleidingen. Ik kreeg zelfs een bericht van onze architect, die stuurde dat hij me toch al betere waterleidingen had weten leggen. Ik kan iedereen wel geruststellen, we kunnen nog steeds met droge voeten rondlopen thuis en het water komt ook nog niet uit ons plafond (lacht).

Even een wiskundig vraagje. Als je 15 rondes moet rijden, is de 14e ronde dan de laatste of de voorlaatste?

Ja, dat was weer zo’n sterk staaltje van topcommunicatie (lacht). Onvoorstelbaar. Tellen bleek echt niet ons sterkste punt, waardoor dat toch onze meest chaotische opdracht is geworden. Ik denk dat we met de groep nog eens moeten gaan karten om dat tellen nog eens te oefenen (lacht).

Wat is de vreemdste theorie of tip die je over jezelf gelezen hebt?

Talpa is het Italiaans voor mol, en in een restaurant met de naam La Talpa werkt een chef die Michaël heet. Overduidelijk dat Michaël de Mol is (lacht). Er blijkt overigens nog een Michaël Moens te zijn, die onderzoek gedaan heeft naar biodiversiteit en het effect van toerisme op een tropische vogelsoort. Dat er in één van de afleveringen een vogelgeluid te horen was, werd uiteraard ook gezien als een sluitend bewijs dat ik het wel moest zijn (lacht).

Je wilde graag deelnemen aan De Mol om je boomer imago bij te stellen bij je zoon. Is dat gelukt?

Hij was ongelooflijk enthousiast toen hij mijn deelname ontdekte in Café De Mol. In de loop van de reeks heeft hij wel een aantal keer moeten lachen met mijn flaters, maar op het moment dat hij wist dat ik in de finale zat, hebben we elkaar vastgepakt en zei hij dat hij ongelooflijk fier is op me. Fantastisch, toch?!

gf
gf

Wat heeft dit avontuur met je gedaan? Tijdens het ontbijt in het klooster vertelde je dat dit avontuur je meer zelfvertrouwen heeft geschonken.

Ondanks het feit dat ik vaak heel aanwezig ben in een groep, ben ik vrij onzeker over mezelf. In onze mol-reis ben ik in een groep mensen terechtgekomen waar ik volledig mezelf kon zijn, en daar ook voor geapprecieerd werd. Dat geeft zo’n goed gevoel, en was een echte boost voor mijn zelfvertrouwen. Ik kan daar alleen maar dankbaar voor zijn.

Wat was voor jou het hoogtepunt van dit avontuur? Wat vond je het allerleukst?

Het is cliché, maar dit molavontuur was één langgerekt hoogtepunt. Als ik dan toch een aantal momenten moet kiezen, dan kies ik voor onze avondmomenten, waarop we met de hele groep ontspannen konden genieten met wat lekker eten en een ’pintje of wijntje dabei’ (lacht). De paintballopdracht en het zingen in de finale blijven me ook bij.

gf
gf

Wat was het meest verrassende moment?

Eigenlijk vond ik de uitnodiging voor het eerste selectiegesprek een grote verrassing, omdat je dan plots beseft dat je kans maakt op een deelname aan De Mol. En vanaf dat moment verrast het hele avontuur je elke dag opnieuw. Het ene moment sta je ijsjes te likken, een paar dagen later speel je in real life Mario Kart. Niet normaal. Ook de menselijkheid en ondersteuning van de hele crew was ongelooflijk knap. En de grootste verrassing was het behalen van de finale.

Heb je iets onderschat?

De intensiteit van dit avontuur. Je beleeft daar alles zo hevig, waardoor je elke emotie ook extra sterk ervaart. En de vriendschap die je opbouwt op zo’n korte tijd is ook heel bijzonder. Telkens afscheid moeten nemen van een kandidaat is dan ook echt niet te onderschatten.

gf
gf

Hoe waren de reacties van je familie, je vrienden, je collega’s op je deelname?

Dat het teelbalverhaal mijn eerste wapenfeit op nationale TV was, heeft voor heel wat hilarische reacties gezorgd. Voorts reageerde iedereen erg positief en enthousiast op mijn deelname. Iedereen vond dit echt iets voor mij, en vond dat ik helemaal mezelf bleef in de afleveringen.

Kan je nu, zoveel maanden later, het avontuur in drie woorden samenvatten?

Dankbaarheid, intensiteit en vriendschap.

gf
gf

Dat hebben we zeker gezien op het scherm! Nogmaals proficiat en bedankt voor de babbel, Michaël! Zondag kijken we allemaal uit naar de allerlaatste aflevering, een laatste keer genieten van dit seizoen met de reünie. Hopelijk tot heel binnenkort!

Tot later, tot ‘Ollemolle Mol’!

Mollenvanger Marc Denys laat ook dit jaar zijn licht schijnen over de nieuwe reeks van De Mol. Meer info vind je in de Mollengroep op Facebook: www.facebook.com/groups/Mollengroep