Marktkramer Nicolas mocht dankzij ‘De droomfabriek’ een bomvol Sportpaleis toespreken: “Dat smaakt naar meer!”

De droom van Nicolas kwam uit, op het podium van het Sportpaleis. © VRT
Phebe Somers

“Goeienavond, Sportpaleis” schreeuwen voor een volle zaal, dat is al jarenlang de droom van Nicolas Gezelle (37) uit Menen. Tijdens de zesde aflevering van ‘De droomfabriek’ kon tv-kijkend Vlaanderen meekijken hoe Gloria Monserez die droom in vervulling bracht. “Ik had nooit gedacht dat dit ooit zou lukken”, aldus Nicolas.

Samen met zijn vrouw en schoonbroer runt Nicolas al vier jaar de groente- en fruitzaak ‘t Appelke in Menen. Hij verkoopt zijn producten niet enkel in de fysieke winkel, maar staat ook dagelijks op de markt in verschillende West-Vlaamse gemeenten om al die pompoenen, kersen en broccoli’s aan de man te brengen. En dat doet hij met heel veel overgave. “Ik roep wel al graag eens met veel grandeur ‘Goeiemorgen Zwevegem’ bijvoorbeeld, om de mensen te begroeten. Ik zei ern dan altijd fijntjes bij dat ik dat wel eens voor een vol Sportpaleis zou willen zeggen”, lacht de 37-jarige marktkramer. Nicolas heeft naar eigen zeggen veel dromen, maar dit was de enige die hij geregeld luidop uitsprak, en die wens is duidelijk blijven hangen bij zijn familie en collega’s.

Hé, pik!

Het was medewerkster Liselotte die hem uiteindelijk inschreef voor het VRT-programma ‘De droomfabriek’. Meerdere keren, blijkbaar, maar de aanhouder wint. Nicolas wist zelf dus van niets, toen hij op zaterdag 25 november om 15 uur in de auto stapte die hem naar een – toen nog – onbekende bestemming bracht.

“Ik zou nog wel eens op een podium willen staan. Als er een voorstel zou komen, luister ik zeker”

“Er stond een romantische avond met mijn vrouw gepland die dag, die ik eigenlijk wou afblazen omdat we zo’n drukke week achter de rug hadden gehad. Ze drong er echter op aan dat ze een verrassing had geregeld, ik schrok wel toen mijn schoonbroer en onze collega Liselotte plots ook voor de deur stonden. We stapten in de auto met een valies die Isabelle (zijn echtgenote, red.) had klaargemaakt, precies om twee weken op reis te gaan”, vertelt Nicolas. Hij wist dat die avond André Hazes Jr. optrad in Rotterdam, en dacht dat ze reis daarnaartoe ging. In de auto gaf hij aan dat hij zin had in een aperitiefje, maar die suggestie werd minder enthousiast onthaald dan gewoonlijk, waardoor hij begon te beseffen dat er iets aan de hand was.

Uitgelaten publiek

“Ze waren bang om iets verkeerd te zeggen natuurlijk, maar ik vond het heel vreemd. Op een bepaald moment moest ik de rit geblinddoekt verder zetten, ook toen Gloria Monserez mij bij de arm nam en aansprak had ik nog geen idee waar ik was of wat er mij te wachten stond, want ik herkende haar stem niet. Ik begroette Gloria zelfs eerst met ‘Hé, pik’, iets wat André Hazes Jr. blijkbaar tegen al zijn vrienden zegt. Ik zat dus nog steeds op die denkpiste”, geeft Nicolas toe. Eens op het podium mocht hij zijn blinddoek eindelijk afdoen, toen nog voor een lege zaal. (lees verder onder de foto)

© VRT

“Ik was echt in shock, nooit had ik gedacht dat mijn droom effectief zou uitkomen. Wat is de kans, dat ze uit al die inschrijvingen mij kiezen? Enkele uren later was het dan zover: tijdens The Night of The Proms mocht ik het een volle Sporpaleiszaal verwelkomen.”

Als zogenaamde tegenprestatie moest Nicolas als percussionist het orkest vervolledigen, iets wat iets minder van een leien dakje liep. Maar dat deed absoluut geen afbreuk aan het gelukzalige gevoel dat dat de Menenaar overhoudt aan de ervaring. “Het smaakte echt naar meer. Het publiek was zo uitgelaten, gek was dat. Ik zou zeker nog eens op een podium willen staan, ik steel wel graag de show door bijvoorbeeld een liedje te zingen op een feestje. Als er een voorstel zou komen, luister ik zeker”, knipoogt Nicolas. “Maar een carrière in de showbusiness zou niks voor mij zijn. Geef mij maar de markt!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier