Maison Brunon neemt volgende week deel aan ‘Met Vier in Bed’: “Intense maar leerrijke ervaring”

Peter en Siel Leemans baten Maison Brunon in de Ridderstraat uit. © VTM
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Het VTM-programma ‘Met Vier in Bed’, waarbij uitbaters van B&B’s bij elkaar op bezoek gaan en elkaar punten geven, strijkt volgende week neer in de Brugse binnenstad. En dat bij Peter (57) en zijn dochter Siel Leemans (29), die B&B Maison Brunon in de Ridderstraat uitbaten.

Ook het twaalfde seizoen van Met Vier in Bed doet opnieuw een pak Vlamingen afstemmen op VTM. Het programma trekt het hele Vlaamse land door. Als dé toeristische stad bij uitstek kan natuurlijk ook Brugge niet ontbreken. Komende week is het tv-programma onder meer te gast bij Maison Brunon in de Ridderstraat, op een steenworp van het stadhuis en de Markt.

Deze B&B wordt uitgebaat door Peter Leemans en zijn dochter Siel. We horen al vlug dat beiden geen Brugse tongval hebben. “Dat hebt u goed gehoord”, lacht Peter. “Ik ben afkomstig van Eeklo, maar heb dan ook nog op diverse plaatsen gewoond en gewerkt. Na mijn studie voor industrieel ingenieur ben ik in het Gentse blijven plakken”, zegt Peter. Ik ben voornamelijk actief geweest in de IT-sector: eerst als bediende en later heb ik ook twee eigen bedrijven gehad, die ik intussen verkocht heb.”

Gek op ontbijten

Dochter Siel woonde lange tijd in het Vlaams-Brabantse Affligem en werkt nog steeds voltijds als projectleider en archeologe bij Monument Vandekerckhove in Ingelmunster. “Door al die jaren met computers en technologie te hebben gewerkt, begon ik ernaar te verlangen om eens écht met mensen te werken. En een B&B leek daarvoor ideaal. Daar komt ook bij dat ik een ochtendmens ben, die gek is op ontbijten. Het ontbijt is voor mij het belangrijkste moment en de belangrijkste maaltijd van de dag”, zegt Peter, die in de B&B in het weekend en tijdens vakanties hulp krijgt van zijn dochter Siel.

Horeca en hospitality

De familie heeft ook al een tijdje een vakantiewoning in De Haan, dus de brede kustregio en het hinterland is hen niet vreemd. “Aanvankelijk hebben we aan de kust gezocht naar een pand om te wonen en een B&B bij uit te baten”, vertelt Peter. “Maar daar vonden we niets dat geschikt was, dus hebben we ons vizier uitgebreid naar Brugge. We botsten hier op een ruim pand dat gebouwd is rond 1790 en dat ingedeeld was in drie appartementen, die echter allen al een tijdje leegstonden. Het pand was niet bepaald in goede staat, dus we hebben heel wat verbouwings- en renovatiewerken moeten uitvoeren.”

Peter en Siel deelden de woning in drie gastenkamers, een salon- en ontbijtruimte en een privégedeelte in, en gaven het een elegante en klassieke look. Bij mooi weer kan ook het terrasje gebruikt worden. “We zijn pas een klein jaar geleden van start gegaan en een van de redenen waarom we ons inschreven voor Met Bier in Bed is dat wij eigenlijk geen ervaring hebben met horeca en hospitality”, legt Siel uit. “Dus op die manier wilden we ook bijleren van de andere kandidaten.”

Jean-Brunon Rudd

“Als uitstap voor de andere B&B-uitbaters hebben wij gewerkt rond de figuur van Jean-Brunon Rudd, de architect die hier jarenlang woonde. We hebben een stadswandeling uitgewerkt rondom zijn levensverhaal en zijn realisaties. Met de andere kandidaten hebben we tal van plaatsen bezocht in Brugge die een rol in zijn leven speelden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier