Het zijn spannende dagen voor Roeselarenaar Maarten Crop (23) en zijn partner in crime Jonas Hendrickx (24). Samen staan ze met hun restaurant VONK in de finale van ‘Mijn Restaurant’, het populaire programma op VTM. De Antwerpse zaak neemt het op tegen Lucien uit Kortrijk. Stemmen kan nog tot donderdagavond 18 december, dinsdag 23 december kennen we dan de winnaar. Het slot van een helse periode voor Maarten en zijn compagnon.
Het populaire programma Mijn Restaurant maakte dit najaar een comeback op VTM. In het programma baten de meest uiteenlopende duo’s een restaurant uit, elk met een eigen concept. Van de fusionkeuken in Genk tot de traditionele keuken in Kortrijk, vegetarisch lekkers in Gent of een op-en-top vleesrestaurant in Antwerpen. Na een afvallingsrace staan er nu twee restaurants in de finale. Lucien uit Kortrijk neemt het daarbij op tegen provinciegenoten Maarten en Jonas, die de eer van Antwerpen verdedigen. Maarten is een echte Roeselarenaar, Jonas is afkomstig van Bonheiden, maar woont tegenwoordig in Blankenberge.
“Ikzelf kreeg de passie voor het koken mee van mijn moeder”, begint Maarten te vertellen. “Op die manier belandde ik in hotelschool Ter Duinen in Koksijde waar ik geleidelijk aan vooral interesse kreeg voor de zaal, bar en cocktails met op het einde nog een opleiding drankenkennis en sommelier. Tijdens mijn opleiding deed ik een stage in Le Sanglier, het hotel van Wout Bru in Durbuy. Ook Jonas volgde daar stage, we leerden er elkaar kennen en de klik was er meteen. Een tijdje terug groeide het idee om ons in te schrijven voor Mijn Restaurant. Eerst al lachend, maar uiteindelijk zijn we er toch voor gegaan.”
Hobbelig parcours
De twee hebben er een hobbelig parcours opzitten met een personeelstekort, lange wachttijden en problemen met de juiste bakwijze. Geleidelijk aan herpakten ze zich. Het personeelsprobleem raakte opgelost, saignant werd effectief saignant en het restaurant werd een echte voltreffer. “Het was sowieso een rollercoaster met heel veel ups en downs”, blikt Maarten terug. “Tijdens de eerste stemronde ging het tussen ons en Genk voor de sluiting om enkele weken later als eersten een ticket voor de finale te krijgen, dat zijn momenten die je niet vergeet.”
“We hebben hier geleerd om naar het totaalplaatje te kijken”
Het zijn de laatste dagen voor Maarten en Jonas in Mijn Restaurant. “Het is toch vooral een vreemd gevoel. De tijd is echt voorbijgevlogen. In augustus zetten we onze eerste stappen in het pand en nu is het al zo goed als afgelopen. Het is jammer dat het gedaan zal zijn, ook al heeft het al die tijd ons leven opgeslokt”, aldus Jonas. “We hebben al die tijd alles gegeven, vol passie voor de horeca.”
Impact op gezondheid
In de afleveringen konden we zien hoe het avontuur wel een impact had op de gezondheid van Maarten. Van constante migraine tot oververmoeidheid. “Voor mijn lichaam zal het goed zijn dat het gedaan is, het is zwaar geweest. Maar dat betekent niet dat we niet knallen tot de laatste dag. Dat zijn we aan onze bezoekers verplicht”, stelt Maarten. “Ik merk dat ik progressie gemaakt heb op het vlak van leiding geven, een team runnen, elke dag presteren, hard zijn op de momenten dat het moet, enz. We konden rekenen op een fantastisch team van mensen die we allemaal gaan missen.”
“We hebben leren kijken naar het totaalplaatje”, vult Jonas aan. “Personeel vinden, houden, een keuken runnen, de financiën op orde houden, enz.”
De finale tegen Kortrijk belooft alvast erg spannend te worden. “We hebben er alles aan gedaan om stemmen te ronselen. Van flyeren op de kerstmarkt tot oproepen via sociale media. Wij hebben onze entourage, maar dat is ook het geval voor Kortrijk waar je een ijzersterk duo hebt. Maar dat zou ook bij de andere duo’s het geval zijn. Hoe dan ook kijken we met een positief gevoel terug op de afgelopen maanden, het was een ervaring voor het leven!”

Een ervaring die ze in een voor hen vreemde stad beleefden. “Je mist het thuisgevoel wel, maar dat betekent niet dat we geen steun kregen, integendeel. Je merkt aan alles dat het leeft. Als we buitenkomen dan is het soms alsof half Antwerpen hier plots staat voor een foto of een schouderklopje en dat is wel plezant. We voelen ons zeker gesteund. Al mis je natuurlijk wel je eigen bed en omgeving. Altijd op hotel verblijven is niet ideaal. Gelukkig woont mijn vriendin in de buurt en kreeg ik daar de mentale steun, maar ik zal blij zijn als ik weer naar huis kan”, lacht Maarten.
Veel geleerd
De twee kenden elkaar al heel goed. Door dit avontuur kennen ze elkaar door en door. “We hebben veel van elkaar geleerd en waren er ook voor elkaar, ik ben blij dat we ons uiteindelijk ingeschreven hebben voor Mijn Restaurant.”
Over de plannen voor de nabije toekomst zijn ze het alvast eens: “Uitslapen! En nog wat meer slapen, dat is nodig na die helse periode”, aldus Jonas. “En daarna eindejaar vieren met familie en vrienden, we hebben voor hen de laatste maanden te weinig tijd kunnen maken. Na de kerstperiode ga ik gewoon terug naar het hotel waar ik aan de slag was om daar stappen te zetten en verder zien we wel”, horen we van Maarten. “Ik ga even de tijd nemen om op adem te komen, maar het is altijd de bedoeling geweest om terug te keren naar Carcasse. Zij hebben mij initieel de kans gegeven om er aan de slag te gaan en dat vertrouwen wil ik niet beschamen.” (TD/foto’s VTM)
Maarten en Jonas steunen kan door ‘vonk’ te sturen naar 6677 of op de website van VTM, www.vtm.be. Dat kan nog tot het einde van de aflevering op donderdag 18 december.