Iets groots afbreken met een sloopkogel. Dat was de grote droom van de kleine Louis Verrecas uit Oostkamp, die een paar jaar geleden zijn papa verloor door kanker. Dankzij De Droomfabriek zag hij die in vervulling gaan. Samen met een kraanman en de hulp van Maaike Cafmeyer mocht hij een heuse school slopen. En of het smaakt naar meer. “Ze mogen mij altijd bellen”, klinkt het.
De kindjes uit de klas van Louis Verrecas mogen al flink hun best doen om met een straffer verhaal uit de hoek te komen na de krokusvakantie. De knaap van 7 zag dankzij De Droomfabriek zijn grote droom verwezenlijkt: iets groots afbreken met een sloopkogel.
“Sinds een tweetal jaar heeft hij het er ook vaak over”, glimlacht mama Lieselot Vervaeck. “Dus besloot ik hem in te schrijven voor De Droomfabriek. Vorig jaar kregen we een telefoontje dat ze interesse hadden om onze droom te verwezenlijken, en kort daarna zijn er twee mensen (van de productie, red.) op bezoek geweest. Een paar weken geleden lieten ze dan weten dat het steeds concreter werd.”
Louis was in de wolken toen zijn mama hem niet alleen het concept van De Droomfabriek uitlegde, maar ook dat ze zijn droom zouden waarmaken. “Het enige wat hij niet leuk vond, was dat hij nog een paar weken moest wachten”, klinkt het. Vorige week zaterdag werd een oproep gelanceerd tijdens de uitzending, en meteen doken er al een paar waardige kandidaten op. “Maandag kregen we telefoon dat ze ons dinsdag zouden oppikken, maar voor de rest wisten we niets.”
“Het was heel spannend”, aldus Louis. “We mochten een school afbreken, maar niet alle delen, want er zat een stof in die niet goed was voor ons (asbest, red.). Ik had eigenlijk nog meer willen afbreken, maar het was echt heel leuk om te doen. Die bal was wel groot, en woog wel 2.000 kilo.”
Louis moest het gelukkig niet alleen doen. Een professional stond hem bij, net als Maaike Cafmeyer. “Die was heel lief, maar ze was ook erg geschrokken toen de schoorsteen naar beneden viel. Ze dacht dat die op ons zou vallen.”
Komt niet uit de lucht vallen: de droom van Louis. Met trots toont hij zijn twee ‘echte’ veiligheidshelmen en zijn vier ‘neppe’. “Ik heb in de tuin ook een pallettenhuis gebouwd. Gisteren heb ik met de zaag de deur wat korter gemaakt, zodat die makkelijker open ging. Maar ik vind afbreken eigenlijk nog veel leuker dan bouwen. Ik wil eigenlijk ook graag bakstenen door het raam gooien. Of een telefoon. Dan maak ik twee dingen stuk.” (lacht)
Louis heeft in elk geval energie voor twee, en dat geldt ook voor zijn jongere tweelingbroertjes Berre en Joppe, allebei 3 jaar. “Het zijn echte levensgenieters, onderzoekers, ontdekkers… en gelukkig ook goeie slapers. Maar zodra ze wakker zijn, staan ze wel aan”, glimlacht Lieselot. Dat ze handig zijn, zit vast in de genen, want ook hun vader Sander was technisch erg bedreven. Hij was aannemer, en ook afbraak was iets dat hij heel graag deed.
Dag met veel emoties
Een kleine vier jaar geleden moest het gezin jammer genoeg afscheid nemen van Sander, die moedig had gevochten tegen kanker. Lieselot was op dat moment zwanger van een tweeling. Een moeilijke periode, al benadrukt Lieselot dat er ook mooie momenten zijn geweest en dat ze goed omringd is. “Maar mocht Sander daar gestaan hebben bij die school, zou hij ongelooflijk trots zijn geweest. Dat ben ik heel zeker. Of die gedachte lastig was? Ik heb er vooral van genoten. Het gezicht van Louis was op dat moment goud waard.” Opa Aki, zoals de vader van Sander wordt genoemd, was ook van de partij. “Voor hem was het ook een dag met veel emoties, maar we waren zo blij voor Louis.”
Sinds anderhalf jaar is er een nieuwe man in het leven van Lieselot en de kinderen. “Guido is ook handig, en was in het verleden aannemer, wat niet verkeerd is bij de bouw van een pallettenhuis”, glimlacht Lieselot.
Als we tenslotte vragen aan Louis of hij er nog eens met de sloophamer wil op uittrekken, hoeft hij niet lang na te denken. “Ze mogen altijd nog eens bellen!”
De Droomfabriek, elke zaterdagavond op VRT 1 en te herbekijken via VRT MAX.
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier